عکس ارز | نام فارسی ارز | نام انگلیسی ارز | نماد اختصاری | توسعه دهنده |
![]() | کازماس | Cosmos | ATOM | Jae Kwon |
خرید و فروش کازمس
خرید و فروش کازمس | خرید کازمس | ارزانترین سایت برای خرید کازمس | خرید کازمس ارزان | شارژ کازمس | شارژ حساب کازمس |صرافی خرید و تبدیل کازمس
نمودار قیمت و تحلیل فاندامنتال ارز دیجیتال کازماس

حتماً نام ارز دیجیتال کازماس یا اتم (ATOM) را شنیدهاید. کازماس (Cosmos) در واقع یک شبکه غیر متمرکز از بلاک چین های موازی و مستقل است. به عبارت سادهتر، کازماس اکوسیستمی از بلاک چینها است که میتوانند مقیاسبندی شوند و با یکدیگر همکاری کنند. قبل از ارائه کازماس، بلاکچین ها از یکدیگر جدا بودند و بدون کمک ابزارهای شخص ثالث نمیتوانستند با هم ارتباط برقرار کنند. اما پلتفرم Cosmos با استفاده از فناوریهای جدید، اینترنت Blockchain را خلق کرد که امکان ارتباط بین بلاک چین ها را فراهم میکند.
در این مطلب قصد داریم شما را با شبکه کازماس و ارز بومی آن یعنی رمز ارز اتم آشنا کنیم. برای اینکه درک درستی از کازماس داشته باشید، باید جایگاهش در دنیای بلاک چین را بدانید. به همین خاطر ابتدا به فناوری فعلی بلاک چین و جایگاه پلتفرم Cosmos میان آنها میپردازیم. سپس درباره مهمترین ویژگیهای شبکه کازماس و ارز دیجیتال اتم توضیح میدهیم و در نهایت نحوه خرید و فروش رمز ارز ATOM را بررسی میکنیم.
کازماس چیست؟
شبکه کازماس یا Cosmos Network پروژه شبکهای است که به کمک ویژگیهای مختلف و منحصر به فردش ارتباط و تعامل میان بلاک چین ها را تسهیل میکند. تیم توسعهدهنده کازماس از این پروژه با عنوان «اینترنت بلاک چین ها – Internet of blockchains» یاد میکنند چون بستر ارتباطی دنیای بلاک چین محسوب میشود. هدف پروژه کازماس بسیار ساده است: هر بلاک چینی بتواند با بلاکچین های دیگر ارتباط برقرار کند، داده به اشتراک بگذارد و معامله کند. وقتی همه بلاک چین ها بتوانند با یکدیگر ارتباط داشته باشند، دیگر شبکهها برای تبدیل شدن به Blockchain برتر و اول بازار رقابت نمیکنند. در عوض، بلاک چین های مختلف با کارکردها و مزایای خاص خودشان کنار هم فعالیت خواهند کرد.
کازماس یک پشته فناوری کامل دارد که ارتباط میان بلاک چین ها را ممکن میسازد. در کنارش هم فرایند توسعه سادهای ارائه کرده که هرکس بتواند در عرض چند ماه یا چند هفته (به جای چند سال)، بلاک چین اختصاصی خودش را طراحی کند. تسهیل فرایند ساخت Blockchain و امکان ارتباط آنها با یکدیگر، مهمترین ویژگیهای شبکه کازماس هستند.
رمز ارز Cosmos با نام اختصاصی ارز دیجیتال اتم (ATOM)، ارز بومی اکوسیستم کازماس است. کارکردها و جایگاه منحصر به فرد کازماس در حوزه بلاک چین باعث محبوبیت این رمرز ارز شده است؛ به نحوی که فقط در عرض چند سال توانست جایگاهش را در میان 25 ارز دیجیتال برتر تثبیت کند. در این مطلب عبارت «کازماس» به اکوسیستم و پروژه Cosmos مربوط است و هرگاه بخواهیم به ارز بومی پروژه اشاره کنیم، از عبارت «ارز دیجیتال کازماس یا ATOM» استفاده خواهیم کرد.
کازماس و ارز دیجیتال اتم (ATOM) را چه کسی ساخته است؟
قبل از اینکه به تفصیل درباره جایگاه کازماس در دنیای بلاک چین و ویژگیهایش صحبت کنیم، بهتر است کمی به تاریخچه این شبکه و ارز بومی آن یعنی ارز دیجیتال ATOM بپردازیم. شبکه Cosmos توسط یک مهندس کامپیوتر به نام جی کوآن (Jae Kwon) ساخته شده که قبل از آن در سال 2014، طراحی پروتکل اجماع تندرمینت (Tendermint) را در رزومهاش دارد. پروتکل تندرمینت به اندازه کازماس و رمز ارز اتم حائز اهمیت است. در ادامه بیشتر درباره تندرمینت توضیح میدهیم اما برای درک جایگاهش کافیست بدانید این پروتکل، هسته اصلی بلاک چین بایننس یعنی بایننس اسمارت چین است.
شبکه کازماس به عنوان محصول کمپانی تندرمینت شناخته میشود. در همان سال 2014، جی کوآن به همراه زارکو میلاسویچ (Zarko Milosevic) و ایتان باکمن (Ethan Buchman) اکوسیستم Cosmos را طراحی کردند و به این ترتیب، کازماس به دنیای بلاک چین پیوست. البته جی کوآن سال گذشته از سمت مدیرعامل کازماس استعفا داد و از این پروژه جدا شد.
تاریخچه پروژه کازماس در یک نگاه
- آپریل 2017 – در 29 دقیقه ابتدای عرضه اولیه سکه کازماس، 17 میلیون دلار توکن فروخته شد.
- دسامبر 2018 – برنامه Game of Stakes (GoS) اجرا شد و برای اولین بار، شبکه کازماس را به طور جدی تست کرد.
- مارس 2019 – شبکه اصلی کازماس به طور رسمی راهاندازی شد.
- نوامبر 2019 – Kava labs به یکی از اولین پروژههایی تبدیل شد که از کیت توسعه نرمافزار (SDK) کازماس برای راهاندازی شبکه اصلی خود استفاده کرد.
- فوریه 2020 – تیم توسعه Cosmos دچار تغییراتی شد و جی کوآن بنیانگذار از این پروژه جدا شد.
- سپتامبر 2020 – کازماس برای افزودن قابلیت مدارک هویتی ناشناس به اکوسیستم خودش با کمپانی Nym شریک شد.
- فوریه 2021 – آپدیت Stargate اکوسیستم کازماس منتشر شد که حاوی اولین انتشار عمومی پروتکل ارتباط بین بلاک چین یا Inter-Blockchain Communication (IBC) بود.

جایگاه کازماس و ارز دیجیتال اتم (ATOM) در حوزه بلاک چین
قبل از اینکه کارکردها و ویژگیهای اکوسیستم Cosmos را بررسی کنیم، باید به جایگاه این شبکه در دنیای بلاک چین بپردازیم. بلاک چین هم مثل فناوریهای کلیدی نظیر اینترنت چندین نسل دارد و کازماس نسل سوم این فناوری است. در این قسمت ابتدا کمی درباره بلاک چین و سپس نسلهای اول تا سوم آن توضیح خواهیم داد. به این ترتیب میتوانید جایگاه و اهمیت شبکه کازماس در دنیای بلاک چین را بهتر درک کنید.
بلاک چین چیست؟
بلاک چین یک دفتر کل دیجیتال است که در مدل اثبات سهام، توسط مجموعهای از اعتبارسنجها نگهداری میشود و حتی در صورت مخرب بودن تعدادی از اعتبارسنجها (تا یک سوم آنها)، سالم میماند. هر عضو یک نسخه از این دفتر را روی کامپیوترهایش ذخیره کرده و با دریافت هر بلوک تراکنش، آن را براساس قوانین پروتکلها بهروزرسانی میکند. هدف فناوری بلاک چین این است که دفتر کل به درستی تکثیر شده باشد؛ یعنی تمام اعضا در هر لحظه نسخه یکسانی از دفتر کل را مشاهده کنند.
مهمترین مزیت فناوری بلاک چین هم این است که اعضا میتوانند بدون نیاز به قدرت مرکزی، دفتر کل را به اشتراک بگذارند. بلاک چین ها غیر متمرکز هستند. بیت کوین به عنوان یک ارز غیر متمرکز، اولین و مشهورترین برنامه فناوری Blockchain است.
برای اینکه کارکرد اکوسیستم کازماس و مزایای ارز دیجیتال اتم را به درستی درک کنید، باید جنبه فنی بلاک چین را هم بشناسید. بلاک چین یک ماشین حالت قطعی تکثیر شده روی فول نودها (Full Node) است که تا زمانی که کمتر از یک سوم اعتبارسنجهایش بیزانس (نودی که عملکرد مخرب دارد) نباشند، سلامت اجماع را حفظ میکند. بگذارید این تعریف را کمی باز کنیم.
- ماشین حالت اصطلاح تخصصی برنامهای است که یک حالت را ذخیره کرده و با دریافت ورودی، آن را اصلاح میکند. در تعریف بلاک چین، یک حالت وجود دارد که بسته به برنامه میتواند بیانگر چیزهای متفاوتی باشد (مثل موجودی توکن یک ارز دیجیتال) و یک تراکنش که آن حالت را اصلاح میکند (مثل کسر موجودی از یک حساب و افزودنش به حساب دیگر).
- قطعی یعنی اگر تراکنشهای یکسان را از یک حالت منشأ یکسان تکرار کنید، همواره به یک حالت نتیجه یکسان خواهید رسید.
- سلامت اجماع به این نکته اشاره دارد که هر نود (Node) واقعی که ماشین حالت در آن تکثیر شده باشد، باید در زمان یکسان حالت یکسانی را رؤیت کند. نودها با دریافت بلوکهای تراکنش، اعتبارشان را تأیید میکنند که یعنی هر تراکنش معتبر است و خود بلوک هم توسط بیش از دو سوم اعتبارسنجها تأیید شده است. صحت و سلامت اجماع هم از آنجایی تأمین میشود که کمتر از یک سوم اعتبارسنجها بیزانس یا مخرب هستند.
از منظر معماری، بلاک چین را میتوان به سه لایه مفهومی تقسیم کرد:

- برنامه کاربردی (Application): بهروزرسانی حالت را برمبنای مجموعهای از تراکنشها را برعهده دارد (یعنی همان پردازش تراکنشها).
- شبکهسازی (Networking): تکثیر تراکنشها و پیامهای مربوط به اجماع را برعهده دارد.
- اجماع (Consensus): امکان توافق نودها روی حالت فعلی سیستم را فراهم میکند.
ماشین حالت همان لایه برنامه کاربردی است که در واقع، حالت برنامه و توابع انتقال حالت را مشخص میکند. سایر لایهها نیز مسئول تکثیر ماشین حالت روی تمام نودها متصل به شبکه هستند.
داستان بیت کوین؛ بلاک چین 1.0

حالا با جنبههای مفهومی، فنی و معماری بلاک چین آشنا هستید و میتوانیم به جایگاه کازماس و ارز دیجیتال ATOM در اکوسیستم بلاک چین بپردازیم. برای این کار باید به ابتدای داستان بلاک چین برگردیم. اولین بلاک چین بیت کوین بود؛ یک رمز ارز همتا به همتا که در سال 2008 ساخته شد و از یک ساز و کار اجماع جدید به نام اثبات کار یا Proof of Work (PoW) استفاده میکرد. پروژه Bitcoin اولین برنامه غیر متمرکز در بستر بلاک چین بود. خیلی زود افراد به پتانسیل برنامههای کاربردی غیر متمرکز پی بردند و تمایل به ساخت پروژههای جدید در جامعه بلاک چین ظاهر شد.
در آن زمان، دو انتخاب برای توسعه برنامههای غیر متمرکز وجود داشت: کدبیس (Codebase) بیت کوین را فورک کرد یا برنامه را روی آن ساخت. اما کدبیس بیت کوین بسیار یکدست و غیرقابل تغییر بود؛ هر سه لایه (شبکهسازی، برنامه کاربردی و اجماع) با هم ترکیب شده بودند. علاوه بر این، زبان برنامهنویسی بیت کوین در کنار محدود بودن، کاربرپسند هم نبود. بنابراین نیاز به ابزارهای جدید خیلی زود احساس شد.
داستان اتریوم؛ بلاک چین 2.0

در سال 2014، اتریوم با پیشنهاد جدیدی برای ساخت برنامههای غیر متمرکز وارد حوزه بلاک چین شد. براساس ایده پلتفرم Ethereum، یک بلاک چین واحد وجود خواهد داشت که میتوان هر نوع برنامهای را رویش پیاده کرد. اتریوم با تبدیل کردن لایه برنامه کاربردی به یک ماشین مجازی به نام ماشین مجازی اتریوم یا Ethereum Virtual Machine (EVM)، این ایده را محقق کرد. این ماشین مجازی قادر به پردازش برنامههایی به نام قراردادهای هوشمند (Smart Contracts) بود که هر توسعهدهندهای میتوانست بدون نیاز به مجوز آنها را روی بلاک چین اتریوم ایجاد کند. این روش جدید فرصت ساخت برنامههای غیر متمرکز یا dApp را برای هزاران توسعهدهنده فراهم کرد؛ اما محدودیتهای این روش هم خیلی زود ظاهر شدند و تا به امروز پابرجا هستند. مقیاسپذیری، کاربردپذیری و استقلال مهمترین محدودیتهای اتریوم هستند.
- مقیاسپذیری
اولین محدودیت، مقیاسپذیری است. اپلیکیشنهای غیر متمرکز ساخته شده بر بستر اتریوم به نرخ مشترک ۱۵ تراکنش در ثانیه محدود هستند. دلیلش هم این است که اتریوم همچنان از الگوریتم اثبات کار استفاده میکند و ضمناً برنامههای غیر متمرکز (dApp) اتریوم بر سر منابع محدود یک بلاک چین واحد رقابت میکنند. - کاربردپذیری
محدودیت دوم انعطاف پذیری نسبتاً کمی بوده که برای توسعهدهندگان فراهم شده است. ماشین مجازی اتریوم جعبه شنی (ناحیه آزمایش در یک سیستم کامپیوتری) است که باید با تمام موارد استفاده یک برنامه سازگار باشد و بنابراین برای مورد استفاده متوسط بهینهسازی میشود. این یعنی توسعهدهندگان باید طراحی و کارایی برنامههایشان را تقلیل دهند (مثل استفاده از مدل اکانت در پلتفرم پرداخت در حالی که مدل UTXO انتخاب بهتری است). در کنار همه اینها، توسعهدهندگان به چند زبان برنامهنویسی محدود هستند و امکان به کارگیری اجرای خودکار کدها نیز وجود ندارد. - استقلال
محدودیت سوم این است که هر اپلیکیشن در زمینه استقلال محدود است چون همه آنها محیط زیربنایی یکسانی دارند. استقلال (Sovereignty) به این معناست که سیستم حکمرانی روی بلاک چین میزبان اپلیکیشن تسلط کامل داشته باشد. این محدودیت دو لایه نظارتی ایجاد میکند: نظارت روی اپلیکیشن و نظارت روی محیط زیربنایی آن. لایه اول با لایه دوم محدود میشود. اگر اشکالی در اپلیکیشن وجود داشته باشد، بدون تأیید مدیریت پلتفرم اتریوم نمیتوان آن را برطرف کرد. اگر اپلیکیشن به ویژگی جدیدی در ماشین مجازی اتریوم نیاز داشته باشد، باز هم پذیرش آن تماماً به مدیریت پلتفرم اتریوم بستگی دارد.
این محدودیتها مختص پلتفرم Ethereum نیست؛ بلکه مربوط به تمام بلاک چین هایی است که میخواهند برای پاسخ به تمام نیازها یک پلتفرم واحد بسازند. پلتفرم کازماس درست مقابل همین محدودیتها قرار میگیرد.
چشم انداز کازماس و ارز دیجیتال اتم (ATOM)؛ بلاک چین 3.0
چشمانداز پلتفرم Cosmos این است ساخت بلاک چین را تسهیل کند و با ایجاد امکان تعامل، موانع میان آنها را از بین ببرد. هدف نهایی، ساخت اینترنت بلاک چین ها است؛ شبکهای از Blockchain ها که میتوانند به روشی غیر متمرکز با هم ارتباط برقرار کنند. با کازماس، بلاک چین ها میتوانند استقلال را حفظ کنند، تراکنشها را به سرعت پردازش کنند و با سایر بلاک چین های اکوسیستم ارتباط برقرار کنند که همه اینها کارایی آنها در موارد مختلف را افزایش میدهد.

این اهداف و چشم انداز به کمک تعدادی ابزار متن باز از جمله تندرمینت، کیت توسعه نرمافزار (SDK) کازماس و پروتکل IBC محقق میشود که ساخت سریع برنامههای بلاک چین شخصی، ایمن، مقیاسپذیر و قابل تعامل را میسر میکنند. برای اینکه درک بهتری از پلتفرم کازماس و همچنین آینده ارز دیجیتال ATOM داشته باشید، باید این ابزارها و ويژگیها را بشناسید. در ضمن نباید فراموش کنید کازماس یک پروژه متن باز است که توسط تیم تندرمینت پایهگذاری شده است. به عبارت دیگر، هرکسی میتواند با ساخت ابزارهای جدید، این پلتفرم بلاک چین را غنیتر و قدرتمندتر کند.
با تندرمینت و کیت توسعه نرم افزار (SDK) کازماس آشنا شوید
برای اینکه بدانید کازماس چطور امکان ارتباط بین بلاک چینی را فراهم میکند و چه ویژگیهایی باعث رشد انفجاری قیمت ارز دیجیتال اتم (ATOM) شده، باید ابزارهای Cosmos را بشناسید. کیت توسعه نرمافزار یا SDK کازماس یکی از مهمترین ابزارهای این شبکه است که در این بخش، آن را معرفی میکنیم. اما قبل از آن باید تندرمینت را بشناسید چون کیت توسعه کازماس به نوعی مکمل این ابزار است.
تندرمینت BFT و رابط کاربری ABCI چیست؟
تا همین اواخر برای ساخت بلاک چین باید هر سه لایه (شبکهسازی، اجماع و برنامه کاربردی) را از اول میساختید. اتریوم با ارائه یک ماشین مجازی که هرکسی با آن میتوانست منطق دلخواهش را به شکل قراردادهای هوشمند پیاده کند، توسعه برنامههای غیر متمرکز را تسهیل کرد. اما این ابزار ساخت خود بلاک چین را سادهتر نکرد. پیادهسازی Go-Ethereum هم مثل بیت کوین، یک پشته فناوری است که فورک کردن یا شخصیسازی آن بسیار دشوار است. تندرمینت که توسط بنیانگذار Cosmos طراحی شده، همین مشکل را حل میکند.

Tendermint BFT راهکاری است که لایههای شبکهسازی و اجماع بلاک چین را در یک موتور عمومی ارائه میکند تا توسعهدهندگان بتوانند به جای پروتکلهای پیچیده زیربنایی روی توسعه برنامههای کاربردی تمرکز کنند. بنابراین تندرمینت صدها ساعت در زمان توسعه و طراحی صرفهجویی میکند. اگر دقت کرده باشید؛ نام تندرمینت شامل BFT هم میشود؛ BFT مخفف الگوریتم اجماع تحمل خطای بیزانس است که در موتور Tendermint BFT وجود دارد.
موتور Tendermint BFT با یک سوکت پروتکل به نام Application Blockchain Interface یا ABCI به برنامه کاربردی وصل میشود. این پروتکل رابط کاربری را میتوان در هر زبان برنامهنویسی گنجاند؛ بنابراین توسعهدهندگان میتوانند زبان متناسب با نیازهایشان را انتخاب کنند.
اما این تنها مزایای تندرمینت نیست. مشخصات زیر Tendermint BFT را به بهترین موتور بلاک چین تبدیل کردهاند:
بلاک چین عمومی و خصوصی: موتور Tendermint BFT فقط لایههای شبکهسازی و اجماع یک بلاک چین را برعهده میگیرد؛ یعنی کمک میکند نودها تراکنشها را تکثیر کنند و اعتبارسنجها روی مجموعهای از تراکنشها برای پیوستن به بلاک چین به توافق برسند. وظیفه لایه اپلیکیشن است که درباره نحوه تشکیل مجموعه اعتبارسنجها تصمیم بگیرد. بنابراین توسعهدهندگان میتوانند روی موتور تندرمینت هم بلاک چین عمومی و هم خصوصی بسازند. اگر اپلیکیشن تعیین کند اعتبارسنجها براساس تعداد توکنهای سهام گذاری شده انتخاب شوند، میتوان بلاک چین را به عنوان اثبات سهام (Proof Of Stake) با به اختصار PoS تعریف کرد. اما اگر اپلیکیشن تعیین کند فقط مجموعه محدودی از نهادهای از پیش تأیید شده میتوانند اعتبارسنج باشند، میتوان آن را به عنوان بلاک چین خصوصی یا دارای مجوز تعریف کرد. به این ترتیب، توسعهدهندگان برای شخصیسازی قوانین تعیین مجموعه اعتبارسنجها روی Blockchain خودشان، آزادی کامل دارند.
کارایی بالا: زمان بلاک (Block Time) موتور تندرمینت حدود یک ثانیه است و میتواند در هر ثانیه بیش از هزاران تراکنش را اجرا کند.
قطعیت فوری: یکی از ویژگیهای الگوریتم اجماع تندرمینت، قطعیت فوری (Instant Finality) است. این یعنی فورکها فقط زمانی ساخته میشوند که بیش از یک سوم اعتبارسنجها قابل اعتماد باشند. بنابراین کاربران میتوانند مطمئن باشند تراکنشهایشان به محض ساخت بلاک، قطعی میشود (امکانی که در بلاک چین های اثبات کار مثل بیت کوین و اتریوم وجود ندارد).
ایمنی: الگوریتم اجماع تندرمینت نه تنها تحمل خطا دارد بلکه متعهد نیز هست. اگر بلاک چین فورک شود، راهی برای تعیین مسئولیت وجود دارد.
کیت توسعه نرمافزار (SDK) کازماس و ارز دیجیتال اتم (ATOM) چیست؟
موتور Tendermint BFT زمان توسعه بلاک چین را از چند سال به چند هفته کاهش میدهد اما ساخت یک اپلیکیشن ABCI ایمن از صفر همچنان کار دشواری است. کیت توسعه نرمافزار Cosmos به همین خاطر طراحی شد.

Cosmos SDK یک فریم ورک کلی است که فرایند ساخت برنامههای بلاک چین ایمن برپایه موتور Tendermint BFT را تسهیل میکند. این کیت بر دو اصل اساسی استوار است:
مدولار بودن: SDK کازماس میخواهد اکوسیستمی از ماژولها بسازد تا توسعهدهندگان بتوانند به راحتی و بدون نیاز به کدنویسی برای هر قابلیت برنامه، بلاک چین های مخصوص برنامه های کاربردی بسازند. هرکسی میتواند یک ماژول برای Cosmos SDK بسازد و استفاده از ماژولهای آماده در بلاک چین خودتان هم به سادگی ایمپورت کردن آنها در برنامه خواهد بود. یعنی شما هم میتوانید از ماژولهای آماده Cosmos استفاده کنید و هم برای شخصیسازی برنامه خودتان، ماژولهای جدید طراحی کنید. در نتیجه هرچه شبکه کازماس بیشتر رشد کند، اکوسیستم ماژولهای SDK نیز گسترش مییابد و ساخت برنامههای بلاک چین به مراتب سادهتر میشود.
ایمنی مبتنی بر قابلیتها: قابلیتهای Cosmos SDK مرزهای امنیتی بین ماژولها را مهار کرده و به توسعهدهندگان کمک میکند بهتر درباره سازگاری ماژولها تصمیم بگیرند و دامنه تداخلهای مخرب یا غیرمنتظره را محدود کنند.
این کیت توسعه نرمافزار یک مجموعه ابزار توسعه هم برای ساخت رابط خط فرمان، سرورهای REST و انواع دیگر کتابخانههای کاربردی متداول دارد. در نهایت باید به این نکته اشاره کنیم که Cosmos SDK مثل سایر ابزارهای کازماس به صورت مدولار طراحی شده است. این کیت به افراد اجازه میدهد برنامههایشان را روی الگوریتم Tendermint BFT توسعه دهند اما میتوان آن را با هر موتور اجماع مجهز به ABCI دیگر هم به کار گرفت. انتظار میرود با گذشت زمان، کیتهای توسعه نرمافزار دیگر با مدلهای معماری مختلف طراحی شوند که با موتور اجماع سازگار هستند. همگی آنها هم در یک اکوسیستم واحد جای میگیرند: شبکه کازماس.

اکوسیستم کازماس چطور بلاک چین ها را بهم وصل میکند؟
حالا به مهمترین قابلیت کازماس رسیدیم: ارتباط بلاک چین ها با یکدیگر. این مهمترین چیز درباره شبکه Cosmos و یکی از مواردی است که ارز دیجیتال اتم را منحصر به فرد میکند. همانطور که قبلاً گفتیم، ارتباط میان بلاک چین ها از طریق پروتکلی به نام پروتکل ارتباط بین بلاک چینی یا IBC محقق میشود. پروتکل IBC ویژگی قطعیت فوری اجماع تندرمینت را تقویت میکند تا بلاک چین های ناهمگن بتوانند ارزش (یا توکن) یا داده را به یکدیگر انتقال دهند. البته این پروتکل مخصوص تندرمینت نیست و با هر نوع موتور بلاک چین قطعیت سریع دیگر هم کار میکند.
بلاک چین های ناهمگن (Heterogeneous Chains) دو مؤلفه اساسی دارند:
لایههای مختلف: زنجیرههای ناهمگن لایههای مختلفی دارند؛ یعنی نحوه پیادهسازی بخشهای شبکهسازی، اجماع و برنامه کاربردی میتواند در آنها متفاوت باشد. فقط چند شرط برای سازگاری یک بلاک چین با IBC وجود دارد و مهمترینش این است که لایه اجماع باید قطعیت سریع داشته باشد. زنجیرههای اثبات کار (مثل بیت کوین یا اتریوم) در این دسته قرار نمیگیرند چون قطعیت احتمالی دارند.
استقلال: هر بلاک چین توسط مجموعهای از اعتبارسنجها نگهداری میشود که وظیفه آنها توافق روی بلاک بعدی بلاک چین است. در بلاک چین های اثبات کار به این اعتبارسنجها ماینر میگویند. بلاک چین مستقل (Sovereign Blockchain) مجموعه اعتبارسنجهای خودش را دارد. مستقل بودن Blockchain ها از بسیاری لحاظ حائز اهمیت است چون در نهایت اعتبارسنجها مسئول اصلاح حالت هستند. در اتریوم، برنامههای کاربردی توسط مجموعه مشترکی از اعتبارسنجها اجرا میشوند. به همین خاطر، هر برنامه استقلال محدودی دارد.
پروتکل IBC به بلاک چین های ناهمگن اجازه میدهد تا توکن و داده را به یکدیگر منتقل کنند؛ یعنی بلاک چین هایی با اپلیکیشنها و مجموعههای اعتبارسنج متفاوت، تعاملپذیر خواهند بود. برای مثال، Blockchain های عمومی و خصوصی میتوانند توکنها را به یکدیگر منتقل کنند. در حال حاضر، هیچ فریم ورک بلاک چین دیگری این سطح از تعامل را ندارد.
پروتکل IBC ارز دیجیتال اتم (ATOM) چطور کار میکند؟
ایده پروتکل ارتباط بین بلاک چینی بسیار ساده است. تصور کنید یک اکانت روی بلاک چین A میخواهد 10 توکن (مثلاً ارز دیجیتال ATOM) به بلاک چین B بفرستد. این انتقال در چند بخش انجام میشود.
پیگیری (Tracking)
بلاک چین B بهطور مداوم هدرهای بلاک چین A را دریافت میکند و برعکس. این به هر Blockchain اجازه میدهد مجموعه اعتبارسنج بلاک چین دیگر را پیگیری کند. در واقع، هر بلاکچین یک لایت کلاینت (Light Client) از بلاک چین دیگر را اجرا میکند.
باندینگ (Bonding)
وقتی انتقال IBC آغاز میشود، ارز های دیجیتال ATOM روی بلاک چین A قفل میشوند (که به آن Bonding میگویند).

ارسال اثبات (Proof Relay)
سپس یک سند اثبات مبنی بر قفل شدن 10 رمز ارز اتم از بلاک چین A به بلاک چین B ارسال میشود.

اعتبارسنجی (Validation)
سند اثبات در بلاک چین B در مقابل هدر بلاک چین A بررسی میشود و اگر معتبر باشد، رسید 10 ارز دیجیتال ATOM روی بلاک چین B ایجاد میشود.
دقت کنید توکن های ATOM ایجاد شده روی بلاک چین B واقعی نیستند چون توکنها فقط روی بلاک چین A وجود دارند. فقط نمایندههای رمز ارزهای اتم بلاک چین A به همراه سند فریز شدن آنها روی B ایجاد شده است.

اکوسیستم Cosmos چطور اینترنت بلاک چین ها را ایجاد میکتد؟
IBC پروتکلی است که امکان انتقال توکنها بین دو بلاک چین ناهمگن را فراهم میکند. اما چطور میتوان با استفاده از این امکان، شبکهای از بلاکچین ها ساخت؟
یک ایده این است که هر بلاک چین درون شبکه را از طریق اتصالات IBC مستقیم به بقیه متصل کرد. مشکل اصلی این روش این است که تعداد اتصالات شبکه مرتباً به نسبت تعداد بلاک چین ها رشد میکند. اگر 100 بلاک چین در شبکه وجود داشته باشد و هر کدام یک ارتباط IBC با یکدیگر برقرار کنند، در مجموع 4950 ارتباط ایجاد میشود. این تعداد ارتباط خیلی زود از کنترل خارج میشوند.
کازماس برای حل این مشکل یک ساختار مدولار با دو طبقه بلاک چین پیشنهاد میکند: هابها (Hubs) و زونها (Zones). زونها بلاک چین های ناهمگن معمولی هستند و هابها بلاک چین هایی هستند که به طور ویژه برای اتصال زونها به یکدیگر طراحی شدهاند. وقتی یک زون یک اتصال IBC به یک هاب میسازد، به طور خودکار میتواند به زون دیگر متصل به آن هم دسترسی داشته باشد (برای ارسال و دریافت داده و توکن). در نتیجه، هر زون فقط باید تعداد محدودی اتصال به مجموعه محدودی از هاب ها داشته باشد. هابها همچنین مانع دوبار خرج کردن (Double Spending) میان زونها میشود؛ یعنی وقتی یک زون توکنی را از یک هاب دریافت میکند، فقط باید به زون مبدأ آن توکن و هاب اعتماد کند.

بگذارید با یک مثال این ساختار را روشنتر کنیم؛ اگر بخواهید اتریوم و بیت کوین را از طریق کازماس بهم وصل کنید، هر دوی این بلاک چین ها باید به زون خودشان متصل شوند. سپس زون اتریوم و زون بیت کوین به یک هاب متصل میشوند و از طریق این هاب مشترک میتوان اتر و بیت کوین را بین این دو بلاک چین منتقل کرد.
اولین هاب راهاندازی شده در شبکه کازماس، Cosmos Hub است. Cosmos Hub یک بلاک چین اثبات سهام عمومی است که توکن استیکینگ بومی آن رمز ارز ATOM نام دارد و کارمزدهای تراکنش آن با چندین توکن قابل پرداخت است. در ادامه بیشتر درباره ارز دیجیتال اتم صحبت میکنیم.
Cosmos و اتصال بلاک چین های بدون تندرمینت به یکدیگر
تا اینجا دیدیم بلاک چین های مبتنی بر تندرمینت چطور با هم ارتباط برقرار میکنند. اما کازماس به بلاک چین های تندرمینت محدود نیست. در واقع، هر نوع بلاک چینی را میتوان به کازماس وصل کرد. این نوع Blockchain ها را میتوان به دو دسته تقسیم کرد:
بلاک چین های قطعیت سریع
بلاک چین هایی که از هر گونه الگوریتم اجماع قطعیت سریع استفاده میکنند، میتوانند با بکارگیری پروتکل IBC به کازماس وصل شوند.
بلاک چین های قطعیت احتمالی
راهکار بلاک چین هایی که قطعیت سریع ندارند (مثل بلاک چین های اثبات کار)، کمی پیچیدهتر است. برای این دسته از نوعی پراکسی چین (Proxy Chain) مخصوص به نام Peg-Zone استفاده میشود. Peg-Zone بلاک چینی است که حالت یک Blockchain دیگر را پیگیری میکند. Peg-Zone خودش قطعیت سریع دارد و بنابراین با پروتکل IBC سازگار است. وظیفه این پراکسی چین، ایجاد قطعیت برای بلاک چینی است که به آن متصل شده است.

اکوسیستم Cosmos و برنامه های غیر متمرکز
کازماس به عنوان شبکه بلاک چین با قابلیت تعامل و مقیاسپذیری بالا که از قراردادهای هوشمند نیز پشتیبانی میکند، میان توسعه دهندگان برنامههای غیر متمرکز یا dApp بسیار محبوب است. اکوسیستم Cosmos یکی از بهترین انتخابهای موجود برای آن دسته از توسعه دهندگانی است که میخواهند برنامههای غیر متمرکز بین بلاک چینی با بازدهی بالا بسازند. برخی از بهترین برنامههای غیر متمرکز (dApp) بر بستر کازماس عبارتند از:
- Anchor – یک پلتفرم مالی که برای سپردههای استیبل کوین، نرخ بهره با نوسان کم ارائه میکند.
- Flares – یک شبکه پرداخت از چندین دارایی و سیستم پرداخت از جمله بازیهای ویدیویی و امور مالی غیر متمرکز یا دیفای (DeFi) پشتیبانی میکند.
- Klever – یک اپلیکیشن موبایل که حاوی والت، مرورگر و پورتفولیو است.
پروژه کازماس چطور مشکل مقیاسپذیری را حل میکند؟
حتی وقتی بتوانیم بلاک چین ها را به راحتی بسازیم و به هم وصل کنیم، یک مشکل نهایی باقی میماند: مقیاسپذیری. شبکه Cosmos دو نوع مقیاسپذیری را به کار میبرد.
مقیاسپذیری افقی: این نوع روشهای مقیاسبندی، خود بلاک چین را در بر میگیرند. موتور Tendermint BFT با دور شدن از اثبات کار و بهینهسازی اجزایش میتواند به هزاران تراکنش در ثانیه برسد. در این نوع مقیاسپذیری، نقطه ضعف خود اپلیکیشن است. برای مثال، اپلیکیشنی مثل ماشین مجازی (مثل ماشین مجازی اتریوم) نسبت به اپلیکیشنی که انواع تراکنشها و توابع انتقال حالت مستقیماً درونش تعبیه شده (مثل اپلیکیشن استاندارد Cosmos SDK)، محدودیت بسیار کمتری روی ظرفیت تراکنش اعمال میکند. این یکی از دلایلی است که بهکارگیری بلاک چین های مخصوص اپلیکیشنها منطقی به نظر میرسند.
مقیاسپذیری عمودی: حتی اگر موتور اجماع و اپلیکیشن کاملاً بهینهسازی شوند، بالاخره بازدهی تراکنش یک بلاک چین واحد با مانع مواجه میشود. این هم محدودیت مقیاسپذیری عمودی است. راهکار عبور از این محدودیت، انتقال به ساختارهای چند بلاک چینی است. در این رویکرد، چندین بلاک چین موازی اپلیکیشن یکسانی را اجرا میکنند و توسط مجموعهای مشترک از اعتبارسنجها اداره میشوند تا به لحاظ نظری مقیاسپذیری بینهایت پیدا کند. مقیاسپذیری عمودی جزئیات بسیار پیچیدهای دارد.

شبکه Cosmos هنگام راهاندازی مقیاسپذیری عمودی بسیار خوبی ارائه میکند که پیشرفت بسیار مهمی نسبت به راهکارهای بلاک چین فعلی محسوب میشود. بعد از تکمیل ماژول IBC، راهکارهای مقیاسپذیری افقی پیادهسازی خواهند شد.
ویژگی های کازماس
ارز کازماس در راستای تسهیل ارتباط، مقیاس پذیری و ایجاد قابلیت همکاری بین زنجیرههای مستقل طراحی شده، درنتیجه قابلیتها و ویژگیهایی را ارائه میدهد تا این اهداف را به ثمر برساند. ویژگیهای ارز کازماس توانسته بسیاری از مشکلات مربوط به مقیاس پذیری را برطرف کند. برنامههای غیر متمرکز ساخته شده بر روی بلاکچینی مانند اتریوم تنها توانایی مدیریت نرخ ۱۵ تراکنش در ثانیه را دارند؛ اما پلتفرم کاسموس توانسته با بهکارگیری دو نوع مقیاس پذیری (Scalability) عمودی و افقی این محدودیت را برطرف کند.
- مقیاسپذیری عمودی: Tendermint BFT میتواند هزاران تراکنش را در ثانیه مدیریت کند. این ویژگی به دلیل استفاده این شبکه از proof-of-stake و عدم بهرهگیری از Proof-of-Work ایجاد شده است.
- مقیاسپذیری افقی: پیادهسازی چندین زنجیره موازی که یک برنامه را اجرا میکنند میتواند بلاکچینها را از نظر تئوری، بینهایت مقیاسپذیر کند.
مزایا کازماس
مهم ترین مزیت رمزارز کازماس، توانایی مدیریت ۱۰۰۰ تراکنش در ثانیه است. در حوزه مالی غیر متمرکز رقبای متعددی وجود دارند که سرسختانه تلاش میکنند تا سرمایه گذاران زیادی را جذب کنند. خوشبختانه، Cosmos با به کارگیری الگوریتم اثبات سهام (POS) بهجای اثبات کار (POW) توانسته سرعت تراکنشها را بهینه کند و به مدیریت هرچه بهتر آنها بپردازد. کازماس بستری را فراهم آورده تاATOM به عنوان ارز در معاملات مختلف رد و بدل شود. پیشبینیها نشان می دهند اگر اتریوم ۲.۰ تا پایان سال ۲۰۲۱ یا اوایل سال ۲۰۲۲ راهاندازی نشود، بسیاری از توسعه دهندگانCosmos را جایگزین خواهند کرد. این مسئله به بهبود وضعیتATOM کمک می کند. حجم بالای معاملات ارز رمزنگاری شده کاسموس نیز از دیگر مزیتهای این رمزارز است.

ارز دیجیتال کازماس چگونه کار میکند؟
نحوه عملکرد ارز کازماس با اتریوم و بیتکوین متفاوت است و همین مسئله مزایای زیادی برای آن به همراه میآورد. Cosmos از سه لایه در شبکه تشکیل شده که عبارتند از:
- Application: تراکنشها را مدیریت میکند و وضعیت شبکه را بهروز نگه میدارد.
- Networking: ارتباط بین تراکنشها و بلاکچینها را امکان پذیر میکند.
- Consensus: این امکان را فراهم میآورد تا گرهها (nodes) در رابطه با وضعیت فعلی شبکه به توافق برسند.
درحقیقت این پلتفرم تشکیل داده شد تا بتواند سه لایه مربوط به حداکثر سرعت تراکنش، کاهش هزینهها و افزایش امنیت را جدا کند. در Cosmos برنامهها، وابسته به یک شبکه بلاکچین خاص نیستند؛ آنها میتوانند بر بلاکچینهای موازی دیگر یا حتی بر روی چندین بلاک چین ساخته شوند. از آنجایی که در کاسموس لایه شبکه Networking از Consensus جدا شده، برخی بلاکچینها میتوانند به صورت خصوصی فعالیت کنند و با استفاده از امنیتی که توسط لایه آخر به وجود میآید، از دادهها حفاظت نمایند.
در Cosmos بلاکچینها میتوانند به جای کاربردهای عمومی، کاربردی خصوصی داشته باشند. به این معنا که یک بلاک چین در این شبکه قادر است بازیای را با گرافیک بالا به کاربران خود ارائه دهد، بدون این که هیچ آسیبی به عملکرد دیگر بلاک چینها وارد آورد.
کاربردهای ارز دیجیتال کازماس
کاربرد Cosmos این است که به توسعه دهندگان بلاک چین کمک کند تا به راحتی بلاکچینها را ایجاد کنند و مشکلات مربوط به این حوزه مالی را برطرف سازد. کازماس به بلاکچین اجازه میدهد تا حاکمیت خود را حفظ کرده و تراکنشها را به طور موثری پردازش کند. همچنین این امکان را فراهم میآورد تا ارتباط موثری میان بلاکچینها برقرار نماید. کاسموس برای تحقق اهداف خود از ابزارهای منبع بازی همچونTedermint ، Cosmos SDK و IBC کمک میگیرد تا بتواند بلاکچینهای سفارشی و امنی که قابلیت همکاری را به وجود میآورند ، تشکیل دهد.

عوامل تاثیرگذار بر ارز دیجیتال کازماس
اصلی ترین عاملی که می تواند بر روند رو به رشد ارز رمزنگاری شده کاسموس تاثیر بگذارد، رقبای قدرتمند این رمزارز و شبکه کازموس هستند. این رقبا عبارتند از:
- آیون
- آرک
- وانچین
- کاردانو
- فیوژن
- لامدن
- بلاکنت
- پلکادات
- وانلجر
- بلاککلیدر
تمامی این پروژههای نام برده شده، به گونهای رقیب کاسموس تلقی می شوند؛ زیرا آنها نیز همانند کازموس برای رفع مشکل بلاک چینها تلاش میکنند.
تیم و تاریخچه کازماس
بنیانگذاران کازماس دو شخص به نامهای جی کوان (Jae kwon) و اتان بوخمن (Ethan Buchman) هستند.
جی کوان برنامهنویسی بود که در طراحی پروژههای متنباز مشارکت میکرد. او در سال ۲۰۱۳ تصمیم گرفت به دنیای بلاک چین و سیستمهای اثبات سهام وارد شود. کوان خیلی اتفاقی با یک مقاله آکادمیک برخورد کرد که دو پروفسور دانشگاه MIT در سال ۱۹۸۸ آن را نوشته بودند. این مقاله «اجماع با وجود همزمانی نسبی» نام داشت که مفهوم همزمانی (Synchronism) را در سیستمهای توزیعشده تشریح میکرد.
با الهام از این مقاله، ایده ساخت پروتکلی در ذهن کوان شکل گرفت که اجماع در بلاک چینها را بدون نیاز به الگوریتم اثبات کار ممکن میکرد. کوان نام این پروتکل را تندرمینت (Tendermint) گذاشت و وایت پیپر نحوه کار آن را در سال ۲۰۱۴ منتشر کرد. او در همان سال شرکت انتفاعی آل این بیتس (All in Bits) را هم بنیان گذاشت که بر تجاریسازی تندرمینت تمرکز داشت.
در اوایل سال ۲۰۱۵، اتان بوخمن برای توسعه تندرمینت به کوان ملحق شد. بوخمن تا آن زمان بهعنوان توسعهدهنده بلاک چین در شرکت صنایع اریس (Eris Industries) که بعداً موناکس (Monax) نام گرفت کار میکرد. شرکت اریس به ساخت و استفاده از فناوری تندرمینت علاقه داشت و همین علاقه به همکاری بین این دو شرکت منجر شد. بوخمن در سال ۲۰۱۶ بهطور رسمی همبنیانگذار تندرمینت شد.
همان سال، این دو همبنیانگذار از شبکه کازماس رونمایی کردند. کازماس یک شبکه تعاملپذیری مبتنی بر پروتکل تندرمینت بود که با هدف اتصال و تسهیل تراکنشها بین بلاک چینهای مستقل ساخته شد.
در سال ۲۰۱۷، کوان و بوخمن بنیاد غیرانتفاعی اینترچین (Interchain Foundation) را تأسیس کردند؛ هدف آن پشتیبانی از تحقیق و توسعه در حوزه نرمافزارهای متنباز ایمن و مقیاسپذیر بود.
اینترچین برای ساخت شبکه کازماس یک رویداد تأمین سرمایه برگزار کرد. در این رویداد، توکن اتم که توکن بومی شبکه کازماس بود، به بیش از ۱,۰۰۰ سرمایهگذار فروخته شد و ۲۴۶,۸۹۰ اتر (معادل ۱۷ میلیون دلار در آن زمان) در ازای آن جمعآوری شد. سپس اینترچین شرکت تندرمینت را مأمور توسعه و تحویل نسخه اولیهای از شبکه کازماس کرد.
از اواخر سال ۲۰۱۷ تا اوایل سال ۲۰۱۹، کازماس چند نسخه آزمایشی یا تستنت را با هدف ارزیابی نرمافزار و مکانیسم اجماع آن ارائه کرد.
نسخه اصلی کازماس با هیاهوی بسیار در تاریخ ۱۳ مارس ۲۰۱۹ (۲۲ اسفند ۹۷) رونمایی و اجرا شد. تندرمینت یک روز بعد اعلام کرد که با رهبری شرکت پارادایم (Paradigm) و مشارکت شرکتهایی مانند بین کپیتال (Bain Capital) و وانکانفرمیشن (1confirmation) توانسته است ۹ میلیون دلار سرمایه جمعآوری کند.
اعتبارسنجها
اعتبارسنجها برای مشارکت در فرایند اثبات سهام و حاکمیت شبکه باید توکن اتم را سهامگذاری کنند. در مقابل، نرخ تورمی که بین ۷ تا ۲۰ درصد در نوسان است به توکنهای آنها تخصیص داده میشود و علاوه بر این، کارمزد تراکنشهای اتم را هم دریافت میکنند. گفتنی است نرخ تورم نسبت به نرخ هدفی که برای سهامگذاری توکنهای اتم در نظر گرفته شده تعیین میشود.
نرخ هدف سهامگذاری توکنهای اتم ۶۷ درصد است؛ یعنی شبکه کازماس این را بهعنوان یک الزام در نظر گرفته است که ۶۷ درصد از کل توکنهای اتم باید سهامگذاری شوند. اگر این هدف محقق نشود، نرخ تورم افزایش خواهد یافت و تا سقف ۲۰ درصد پیش خواهد رفت.
در سال اول تنها ۱۰۰ اعتبارسنج برتر با بیشترین سهم اتم بهعنوان اعتبارسنجهای رسمی کازماس تعیین میشوند. این تعداد بر اساس برنامه زیر افزایش پیدا خواهد کرد:
- سال ۰: ۱۰۰ اعتبارسنج
- سال ۱: ۱۱۳ اعتبارسنج
- سال ۲: ۱۲۷ اعتبارسنج
- سال ۳: ۱۴۴ اعتبارسنج
- سال ۴: ۱۶۳ اعتبارسنج
- سال ۵: ۱۸۴ اعتبارسنج
- سال ۶: ۲۰۸ اعتبارسنج
- سال ۷: ۲۳۵ اعتبارسنج
- سال ۸: ۲۶۵ اعتبارسنج
- سال ۹: ۳۰۰ اعتبارسنج
- سال ۱۰: ۳۰۰ اعتبارسنج
اعتبارسنجها برای شروع سهامگذاری باید اتمهای خود را قفل کرده و بهعنوان وثیقه به شبکه ارسال کنند. اتمها وقتی قفل شوند، در شبکه به «اتمهای فعال» تبدیل میشوند. اگر اعتبارسنج غیرفعال یا آفلاین شود، اتمهای او آزاد شده و مجبور میشود از پاداشها و کارمزد تراکنشها دست بکشد.
اگر سهامگذاران تخلف کنند و از قوانین شبکه پیروی نکنند، از طریق فرایندی به نام اسلشینگ (Slashing) جریمه میشوند. اسلشینگ به فرایند حذف درصدی از اتمهای سهامگذاریشده از سوی اعتبارسنجها گفته میشود.
کیف پولهای کازماس (اتم)
بسیاری از کیف پولهای دیجیتالی شناختهشده و محبوب از توکن اتم پشتیبانی میکنند. چند نمونه از آنها را در جدول زیر مشاهده میکنید:

توجه داشته باشید که فهرست بالا صرفاً به معرفی کیف پولهای کازماس اختصاص دارد و رسانه ارزدیجیتال هیچ توصیهای مبنی بر استفاده از این کیف پولها نخواهد داشت. بنابراین در صورت نیاز به ذخیره ارز دیجیتال اتم، حتماً درباره امنیت کیف پول خود تحقیق کنید.
میدانید که ذخیره ارزهای دیجیتال در کیف پولهای تحتوب و موبایلی در عین همه راحتیهایی که برای کاربران به همراه دارد، چندان امن نیست. بنابراین اگر قصد سرمایهگذاری سنگین در اتم (یا هر ارز دیجیتال دیگری) را دارید، میتوانید استفاده از کیف پولهای سختافزاری را جایگزین کنید؛ البته که تعریف هر شخصی از سرمایهگذاری سنگین متفاوت است.
اکوسیستم کازماس
بهعنوان قسمت پایانی مقاله، قصد داریم نگاهی به اکوسیستم کازماس داشته باشیم. منظور از اکوسیستم کازماس، تمامی پروژههایی هستند که بر روی این شبکه فعالیت میکنند یا بهنحوی با آن همکاری میکنند.
تمامی صرافیها و کیف پولهایی که از ارز اتم پشتیبانی میکنند، شبکههای بانکداری و پرداختی که از کازماس برای ارتباط با یکدیگر استفاده میکنند، محصولات دیفای، بازیها و توکنهای غیرمثلی، شرکتهای امنیت و حریم خصوصی و بسیاری از حوزههای دیگر که با کازماس همکاری کردهاند، جزو اکوسیستم این شبکه محسوب میشوند.
شاید برایتان جالب باشد که بایننس کوین یا همان BNB یکی از اعضای شناختهشده و معروف اکوسیستم کازماس است. این کوین با استفاده از تندرمینت کور و SDK کازماس تولید شده، از نسخه اصلاحشدهای از اجماع تندرمینت استفاده میکند و از بخشهایی از SDK کازماس مانند بخش «بانکداری» آن برای انتقال توکنها بهره میبرد.
بهگفته وبسایت رسمی بایننس:
پروژههایی مانند بایننس چین و صرافی غیرمتمرکز بایننس معمولاً در قالب فورکهایی از بیت کوین یا قراردادهای هوشمندی بر روی اتریوم اجرا میشوند؛ اما کد تمیز و خوشساخت SDK کازماس این امکان را به ما داد که از کد مرجعی استفاده کنیم که فکر میکردیم گزینه بهتری برای ما باشد. از توسعهدهندگان و جامعه کازماس برای همه کارهایی که انجام دادهاند تشکر میکنیم.
کریپتو دات کام
کریپتو دات کام (Crypto.com) یک بلاک چین عمومی است که شرکتی با همین نام آن را توسعه داده است و مختص خدمات پرداخت است. این شرکت قصد دارد با استفاده از کازماس، محصولات جدید و نوپای دیفای را به استفاده از بلاک چین خود ترغیب کند.
ثورچین
ثورچین (Thorchain) یک صرافی غیرمتمرکز بینزنجیرهای است که از مدل بازارساز خودکار استفاده میکند. این صرافی مبادله غیرامانی داراییها را در بین شبکههای بلاک چینی مستقل امکانپذیر میکند.
کاوا
کاوا (Kava) یک پلتفرم وامدهی غیرمتمرکز است که کاربران میتوانند داراییهای خود را در اختیار آن قرار دهند و سود دریافت کنند. دو شخص به نامهای برایان هِنینگ کر (Brian Henning Ker) و اسکات استوارت (Scott Stuart) کاوا را بنیانگذاری کردند.
انکِر پروتکل
انکر پروتکل (Anchor Protocol) یک پروتکل پسانداز روی بلاک چین ترا است که نرخ سود ثابتی را به کاربران خود ارائه میکند. این پروتکل فرصتهای کسب سود را در همه شبکههای اثبات سهام بررسی میکند و در نهایت بهترین گزینه را به کاربران خود ارائه میکند.
میرور پروتکل
میرور پروتکل (Mirror Protocol) با هدف تولید داراییهایی ایجاد شده که ترکیبی از داراییهای دیجیتال و داراییهای مشتقه سنتی هستند. بهبیان دیگر، این پروتکل نسخه توکنیزهشده داراییهای مشتقه سنتی را تولید می کند که میتوان از آنها در اپلیکیشنهای غیرمتمرکز استفاده کرد.
IRIS نتورک
IRIS نتورک یک بلاک چین اثبات سهام است که روی SDK کازماس و تندرمینت توسعه یافته است. IRIS نتورک یکی از اولین هابهایی است که بهعنوان زون به هاب کازماس متصل شده است. هدف این هاب تعامل بین بلاک چینهاست و ماژولهای مختلفی را برای پشتیبانی از اپلیکیشنهای دیفای ارائه میکند.
سرتیک
سرتیک (Certik) بلاک چینی است که یک شرکت امنیتی به همین نام آن را توسعه داده است. این پلتفرم از یک سیستم امنیتی احراز هویت استفاده میکند و قصد دارد زیرساخت امنی را برای توسعهدهندگان فراهم کند تا آنها بتوانند قراردادهای هوشمند و اپلیکیشنهای خود را بر روی آن توسعه دهند.
فتچ اِیآی
فتچ اِیآی (Fetch AI) یک پلتفرم فعال در حوزه هوش مصنوعی و آموزش به ماشینهاست که بر پایه دفترکل توزیعشده توسعه پیدا کرده و امکان بهاشتراکگذاری ایمن دادهها را فراهم میکند.
اوآسیس نتورک
اوآسیس نتورک (Oasis Network) یک پلتفرم محاسبات ابری با تمرکز بر حفظ امنیت دادههاست. این پلتفرم به شرکتها اجازه میدهد بر دادههای خود نظارت کنند، دسترسی به آنها را کنترل کنند و محدودیتهای مشخصی را بر کوئریهای SQL اعمال کنند.
چگونه کازماس در اکوسیستم وسیعتر بلاکچین قرار میگیرد ؟
برای درک این موضوع بهتر است باید به موضوع بلاکچین برگردیم. همانطور که بیان شد این ارز دیجیتال اولین بلاکچین مربوط به بیت کوین است. یک ارز دیجیتال همتا به همتا که در سال 2008 آغاز به کار کرد و از مکانیسم اجماع جدیدی به نام PoW یا تائید کار استفاده کرد و بهتر است بدانید که این نخستین برنامه غیرمتمرکز در بلاکچین بود. رفته رفته مردم شروع به شناختن پتانسیل برنامههای غیرمتمرکز کردند و تمایل به ساختن موارد جدید در جامعه پدید آمد.
یا بهتر بگوئیم در زمانی که پروژه کازماس شروع به ایجاد ارز دیجیتال کازماس نمود، متوجه این موضوع شد که دو راه برای توسعه برنامههای غیرمتمرکز وجود دارد که یا باید به چارچوب کد یکپارچه بیت کوین چنگ بزند یا کدی بالاتر از آن بسازد.
با این همه حال بهتر است بیان کنیم کد بیت کوین بسیار یکپارچه بود؛ علاوه بر این زبان اسکریپت نویسی بیت کوین محدود بوده و مورد علاقه کاربران نبود؛ بنابراین نیاز به ابزارهای بهتری به وجود آمد.
در این شرایط پروژه کازماس از دیدگاه جدیدی استفاده کرد و با توجه به آن به مردم اجازه داد برنامههای بلاکچین سفارشی، امن، قابلیت مقیاسپذیری همچنین قابلیت تعامل را به سرعت بسازند. حال شاید این سوال برای شما پیش آید که این دیدگاه جدید چه بود؟ در واقع از طریق مجموعهای از ابزارهای منبع باز مانند Tendermint ، Cosmos SDK و IBC برای طراحی استفاده کرد.
بگذارید نگاهی دقیقتر به برخی از مهمترین ابزارهای موجود در اکوسیستم و معماری فنی شبکه کازماس بیاندازیم به این منظور مولفههای زیر را مطالعه فرمایید:
- Tendermint Core و یک پروتکل ارتباطات میان بلاکچین که آنها با هم به تشکیل شبکه کازماس کمک میکنند.
- هسته اصلی یا Tendermint Core که به منزله یک پلتفرم توسعه بلاکچین شناخته شده و عمل میکند، کد آن نیز متن باز است؛ در این صورت هر شخصی که برنامهای داشته باشد میتواند از این برنامه برای ادغام شبکه غیرمتمرکز و توزیع شده خود به همراه مدل BFT خود استفاده کند.
- در واقع لایه بعدی پروتکل ارتباطات میان بلاکچین است که لایه اتصال به هم پیوسته را فراهم میکند. این لایه به منظور امکان ارتباط میان تمام زنجیرههای فردی مورد استفاده قرار میگیرد.
هابها در شبکه کازماس cosmos
در حقیقت این پروتکل به ایجاد مجموعهای از نواحی و مراکز به هم پیوسته میپردازد که تمامی آنها به طور مستقل عمل میکنند اما مهم است بدانید که یک معماری سیستم مشترک را به اشتراک میگذارند؛ در حقیقت این لایه، لایه اصلی برای توکنها، دادهها و مبادله ارز دیجیتال کازماس در بلاکچینها است.
ابزار Cosmos SDK چگونه عمل میکند؟
همان طور که میدانید قابلیت استفاده برنامههای بلاکچین برای توسعهدهندگان بسیار پیچیده و دشوار است. ابزار Cosmos SDK به کمک این مسئله میآید و آن را حل میکند؛ در واقع زمانی حل مشکلات آغاز میشود که این ابزار یک چارچوب مدولار را برای ساختن بلاکچینهای عملیاتی و خاص اعمال کند؛ همچنین این ابزار فرایند ساخت برنامههای کاربردی بلاکچین ایمن را در بالای Tendermint BFT ساده میکند. این ابزار مبتنی بر دو اصل اساسی مدولار بودن و امنیت مبتنی بر قابلیتها است.
روش تولید ارز دیجیتال کازماس cosmos چگونه است؟
مهم است بدانید که:
- کل توکنهای کازماس دارای 237928231 ATOM است.
- روزانه بیش از 40 میلیون دلار ارز دیجیتال کازماس ATOM معامله میشود.
- اوج قیمت تاکنون در 31 مارس 2019 در 8.31 دلار بوده است.
مسئله جالبتر این که در همایش ICO که در تاریخ 6 آوریل 2019 برگزار شد، ارز دیجیتال کازماس در مقابل ETH ، BTC و USD به میزان 17.3میلیون دلار ارزش افزوده داشت.
خالی از لطف نیست که بدانید تقریبا 75 درصد از عرضه توکنهای موجود در ICO به فروش رسیده است؛ همچنین پنج درصد به عنوان منبع تولید توکنهای جدید و ده درصد از آنها به وسیله دو شرکت نگهداری میگردد.
به ویژه این که توکنهای ارز دیجیتال کازماس یعنی ATOM از طریق ماینینگ استخراج نشده است؛ بلکه از طریق یک الگوریتم PoS ترکیبی به دست میآیند.
خرید و فروش کازماس
خرید کازماس | فروش بیت کازماس
کازماس cosmos اولین و محبوبترین ارز دیجیتال است که در جهان معرفی شد. مزیت اصلی کازماس این است که هیچکس مالک آن نیست یا آنرا کنترل نمی کند و همه می توانند در آن مشارکت کنند.
* خرید کازماس
اگر قصد خرید کازماس را دارید می توانید با کلیک به دکمه ی زیر درخواست خود را ثبت کنید.
* فروش کازماس
برای فروش کازماس می توانید با کلیک به دکمه ی زیر از خدمات سایت آی ایکس هادی Exhadi استفاده کنید.
* تبدیل کازماس به سایر ارز دیجیتال دیگر
برای تبدیل کازماس به سایر ارز دیجیتال دیگر می توانید با کلیک به دکمه ی زیر اقدام نمایید .
ویدیوی کازماس :
آموزش خرید کازماس از ما :
مراحل خرید cosmos از سایت ما عبارت اند از :
- ثبت نام در سایت Exhadi
- تکمیل مراحل احراز هویت ( تکمیل پروفایل شخصی ، ارسال مدارک ، تایید تلفن ثابت ، ثبت شماره حساب بانکی )
- تایید احراز هویت شما توسط بخش پشتیبانی سایت Exhadi
- پر کردن فرم خرید cosmos
- پرداخت مبلغ ریالی معادل فاکتور خرید cosmos خود از درگاه آنلاین بانکی
- دریافت اتوماتیک ارز cosmos خریداری شده ی خود
آموزش فروش کازماس به ما :
مراحل فروش cosmos به سایت ما عبارت اند از :
- ثبت نام در سایت Exhadi
- تکمیل مراحل احراز هویت ( تکمیل پروفایل شخصی ، ارسال مدارک ، تایید تلفن ثابت ، ثبت شماره حساب بانکی )
- تایید احراز هویت شما توسط بخش پشتیبانی سایت Exhadi
- پر کردن فرم فروش cosmos
- ارسال ارز cosmos فروشی خود به شماره حساب cosmos معرفی شده سایت ما
- ثبت کردن هش تراکنش tx id ارز cosmos خود
- تایید تراکنش ارسالی cosmos فروشی شما توسط بخش پشتیبانی سایت ما
- شارژ موجودی کیف پول ریالی حساب کاربری شما
- ثبت درخواست برداشت ریالی به حساب بانکی خود
- واریز سریع مبلغ درخواست برداشت ریالی شما به حساب بانکی تان
سایت آی ایکس هادی مطمئن ترین سایت خرید کازماس ، امکان خرید کازمس با کمترین کارمزد را فراهم کرده است . علاوه بر سایت کاربران محترم می توانند از اپلیکیشن آی ایکس هادی بعنوان بهترین اپلیکیشن خرید و فروش کازماس استفاده کنند. برای شروع خرید و فروش کازماس همین حالا می توانید سفارش خود را در سایت آنلاین آی ایکس هادی ثبت نمایید .
سوالات متداول کازماس :
بله! سایت آی ایکس هادی تمامی خدمات مربوط به خرید و فروش کازماس را ارائه می دهد .
ارزش کازماس هم مانند پول کشورها، نوسان دارد اما این ارزش توسط افراد یا گروه مشخصی تعیین نمیشود، بلکه عرضه و تقاضا عامل اصلی است که ارزش و قیمت کازماس را به شکل صعودی یا نزولی هدایت میکنند.
خرید و فروش کازماس توسط آی ایکس هادی آنی و بصورت اتوماتیک توسط سیستم سایت انجام می شود .
بله! شما می توانید ارزهای دیجیتال مختلفی را از سایت آی ایکس هادی تهیه نمایید .