خرید و فروش فانتوم | ارز فانتوم Fantom با نماد FTM رتبه 43 وبسایت Coinmarketcap را داراست. ارزش بازار ارز FTM در حال حاضر 3،537،180،010 دلار است. دارای حجم گردش 2،545،006،273 واحد می باشد. فانتوم توانست از طریق فروش توکن در سال 2018، تقریبا 40 میلیون دلار برای تأمین سرمایه جمع آوری کند. Fantom به عنوان یک قاتل اتریوم شناخته می شود و از پلتفرم قرارداد هوشمند Direct Acyclic Graph (DAG) استفاده می کند که به بهبود مقیاس پذیری شبکه کمک می کند. FTM تضمین می کند که سرعت معاملات به بیش از 300k در ثانیه افزایش می یابد. پلتفرم فانتوم Fantom هدف خود را ایجاد زیرساخت ها برای آینده دموکراتیک و کارآمد اختصاص داده است. تیم آنها متشکل از مهندسان، دانشمندان، محققان ،طراحان و کارآفرینان است که دیدگاه مشترکی دارند. آنها در تلاش هستند تا با ایجاد دسترسی بیشتر و یکپارچه سازی فناوری های پیشرفته زندگی همه را بهبود بخشند.
شبکه اصلی بلاک چین Fantom در دسامبر سال 2019 فعال شد. فانتوم یک پلتفرم قرار داد هوشمند می باشد که خود را این چنین توصیف می کند: پلتفرم قراردادهوشمندی با کارایی بالا، مقیاس پذیر، ایمن و هدایت شده با نوع گرافیکی DAG که برای رفع همه محدودیت های موجود در بلاکچین نسل های قدیم ایجاد شده است. درواقع فانتوم یک پلتفرمی است که به راه حل های مختلف استفاده از بلاکچین پرداخته است. با ویژگی ها هم چون: سرعت و میزبان برای طراحی DAPP ها. پلتفرم فانتوم Fantom از Lachesis استفاده می کند. Lachesis نوعی مکانیسم سفارشی از Abft می باشد که باعث می شود فانتوم سریع تر و ارزان تر از فناوری های قدیمی باشد. ارز فانتوم FTM اوج قیمت (ATH) خود را با 1.9 دلار لمس کرد که باعث شد ارزش کل بازار آن را به بیش از 3.2 میلیارد دلار برسد.
ویژگی های فانتوم Fantom
همانطور که در بالا اشاره کردیم، پلتفرم فانتوم Fantom ویژگی های بی نظیری دارد که در ذیل ضمن معرفی به تشریح آن ها نیز خواهیم پرداخت.
سرعت
همانطور که پیش از این اشاره کردیم فانتوم از مکانیسم اجماع Lashesis استفاده می کند. که پردازش ها را با سرعت بسیار مناسب انجام می دهد.
امنیت
برخلاف اکثر پروژه های بلاکچینی موجود، فانتوم امنیت و عدم تمرکز را فدای مقیاس پذیری نکرده و با استفاده از پروتکل اثبات سهام بدون رهبر، ایمن سازی شبکه را انجام می دهد.
عدم تمرکز
اجماع Lashesis توانایی این را دارد که به چند گره توزیع شده در سراسر دنیا گسترش پیدا کند و درجه مناسبی از تمرکز زدایی را ارائه کند.
اگر شما فعال حوزه ارزهای دیجیتال هستید؛ می توانید برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال از خدمات ایرانیکارت استفاده کنید.
فانتوم چگونه کار می کند؟
همانطور که اشاره کردیم فانتوم یک راه حل برای مشکلات بلاکچین است که تمام ویژگی های عدم تمرکز، امنیت و مقیاس پذیری را ارائه می کند و به آن کمک کرده تا در مقایسه با سیستم عامل های بلاکچین دیگر مانند اتریوم 2 Ethereum 2.0، سولانا Solana و کاردانو Cardano متمایز شود.
به صورت خلاصه عملکرد فانتوم به صورت کلی چهارکلید اصلی دارد:
مدولار بودن
مقیاس پذیری
امنیت
متن باز بودن
در ادامه هریک از این مفاهیم را توضیح خواهیم داد.
مدولار بودن
اصل مدولار بودن فانتوم با استفاده از همان Lachesis فعال می شود. درواقع Lachesis یک لایه بلاکچین جدا شده و انعطاف پذیر می باشد که توانایی اتصال به هر دفتر کل توزیع شده را دارد. این ویژگی فانتوم موجب شده توسعه دهندگان بتوانند تنها در مدت کوتاهی Dapp های مبتنی بر شبکه اتریوم خود را روی شبکه اصلی Fantom Opera انتقال بدهند که همین مورد موجب شده پتانسیل آن بالا رفته و هزینه ها در این پلتفرم کاهش یابد.
فانتوم اپرا Fantom Opera یک محیط با امنیت و سرعت بالاست که به توسعه دهندگان مجوز ایجاد dapp ها را می دهد. منبع باز است و توسط الگوریتم اجماع abft طراحی شده است. که این محیط با ماشین مجازی اتریوم Evm سازگار بوده و از قرارداد های هوشمند به صورت کامل پشتیبانی می کند و آن ها را به صورت solidity ارائه می کند.
مقیاس پذیری
فانتوم مدعی است که پلتفرم آن استقلال هریک از شبکه های مجهز به بلاکچین را ضمانت می کند. این مقیاس گذاری در عملکرد شبکه ها بدون نگرانی بابت شلوغی شبکه کمک می کند.
همانطور که می دانید شلوغی شبکه بزرگترین دلیلی است که موجب شد کارمزد اتریوم بالا برود چراکه اتریوم نتوانست مقیاس بندی کند. هرچند که اتریوم 2 صرفا برای حل این مشکل به میدان آمده و درحال اصلاح این مشکل است.
به عبارت دیگر، برنامه های غیرمتمرکزی که بر روی شبکه اتریوم پیاده سازی شده اند، همگی تحت تاثیر این هزینه بالای کارمزد و سرعت پایین شبکه قرار می گیرند. اما فانتوم با دادن بلاکچین مستقل به هریک از این برنامه های غیرمتمرکز مشکل مقیاس پذیری را حل کرد. مثل اینکه هر برنامه دارای رایانه مختص به خود است!
⇐ویژگی مدولار بودن و مستقل بودن لایه شبکه موجب شده که برنامه های غیرمتمرکزی که روی شبکه فانتوم پیاده سازی شده اند بتوانند دارای توکن های سفارشی، توکنومیک ها و پروتکل های حکمرانی خود بشوند. همچنین الگوریتم اجماع abft فانتوم باعث شده که همه برنامه های مبتنی بر بلاکچین آن از سرعت و امنیت فوق العاده ای برخوردار باشند.بنابراین فانتوم متشکل از بی نهایت شبکه رایانه ای غیرمتمرکز است که اگر چه بیسیک یکسانی دارند اما مستقل از یکدیگر عمل می کنند.
امنیت
کمی درمورد بیت کوین صحبت کنیم. مبحث استخراج بیت کوین بسیار جنجالی بوده است. که این بخاطر استفاده از الگوریتم اجماع کار pow آن می باشد و این الگوریتم باعث شده استخراج بیت کوین همراه با صرف انرژی زیادی باشد. اما فانتوم Fantom بر خلاف آن از الگورتیم pos استفاده می کند که با توجه به همین مورد می توانیم راهکار فانتوم در حفظ امنیت شبکه خود را دوستدار طبیعت بنامیم. Lachesis خواهان اجماع اثبات سهام بدون رهبر است. تا با حذف رهبران، امنیت بیشتری را تامین کند.
اثبات سهام بدون رهبر چیست؟
در برخی سیستم های سنتی که از الگوریتم pos استفاده می کنند، یکسری اعتبار سنج ها درمورد صحت معاملات تصمیم گیری می کنند. اما عملکرد شبکه Fantom Opera Main به صورت متفاوتی است. در اینجا مجوعه ای از اعتبارسنجان صحت را تایید می کنند. با حذف رهبران در شبکه، امنیت شبکه به طرز قابل توجهی افزایش می یابد.
بر اساس نقشه راه ارزدیجیتال فانتوم، Fantom Opera Chain در 27 دسامبر سال 2019 ارائه شد. نقشه راه یکی دیگر از عوامل تعیین کننده است که برای انتخاب یک ارز جهت سرمایه گذاری باید به آن دقت کنید. از طریق نقشه راه است که شما متوجه می شوید وعده های پروژه تا چه حدی احقاق شده و چه مواردی انجام نگرفته است که با توجه به این موارد سرمایه گذاران متوجه خواهند شد که مثلا آن تیم تا چه حدی به تعهدات خود پایبند بوده است.
همانطور که اشاره شد ارز فانتوم FTM بر روی بلاک چین سفارشی شده خود اجرا می شود. این به معنای آن است که اگر روزی معاملات ارزهای دیجیتال (که اغلب با تحریم های از سوی کشورهای مختلف روبرو هستند بسته شوند)، پلتفرم ارزدیجیتال فانتوم Fantom به عنوان یک پلتفرم غیرمتمرکز فعال خواهد ماند. با توجه به اینکه سرمایه گذاران مشتاق سرمایه گذاری در پروژه هایی هستند که دارای بلاک چین مخصوص به خود هستند؛ می توان به آینده ارز فانتوم FTM امیدوار بود. چراکه نهنگ ها را مجذوب خود کرده و این ممکن است برای هولدرهای ارزدیجیتال فانتوم بسیار سودآور باشد چراکه قیمت آن رشد خوبی خواهد کرد.
اطلاعات موجود در نقشه راه ارز FNT درباره تخصیص ارزدیجیتال فانتوم
نشان می دهد که در مجموع 3175 میلیارد ارزدیجیتال FTM موجود است. استراتژی توزیع تیم ارز دیجیتال فانتوم FTM که در زمان ICO ارائه شد به شرح زیر است:
شروع کار فروش 40%
توسعه بازار 30%
مشاوران و مشارکت کنندگان 15%
تیم و توسعه دهندگان 15%
فانتوم جزو ارزهای دیجیتالی است که اصول ارائه شده آن امیدوار کننده است. آن ها همکاری ها و قرارداد های خوبی را با با دولت های افغانستان و پاکستان منعقد کرده اند و در زمینه داروسازی نیز همکاری های خوبی انجام داده اند. فناوری فانتوم بنظر در سال های 2021 تا 2022 می تواند به صورت کامل شکوفا شود. فانتوم با توجه به تیم و پلتفرم قوی و مشارکت های خود می تواند آینده خوبی داشته باشد. چراکه تمام ویژگی های لازم برای تبدیل شدن به یک بلاکچین موفق را دارد و بنظر می رسد بتواند در حوزه Defi و Dapp ها موفق ظاهر شود.
دیفای در فانتوم
بهعنوان اثبات انعطافپذیری فانتوم، تیم سازنده این شبکه به سرعت فانتوم دیفای (DeFi) را راه اندازی کرد. فانتوم وعده داده است که در سیستم مالی غیر متمرکزی که فراهم میکند و در مجموعه DeFi خود برای همه کاربران سودمند واقع شود.
فانتوم با EVM (ماشین مجازی اتریوم) سازگار است و به کاربران این امکان را میدهد که داراییهای دیجیتال را مستقیماً از کیف پول خود مینت، ترید، و یا به عنوان وام دهنده و گیرنده به اشتراک گذارند. این در حالی اتفاق میافتد که همه تراکنشهایی که کاربر انجام میدهد با کارمزد تقریباً صفر و سرعت بالا همراه است و به نظر میرسد این مهم آرزوی دیرینه دیفای برای همه را محقق کند.
در واقع ایدههای مربوط به دیفای و بهکارگیری این حوزه در فانتوم ایده آل به نظر میرسد، شبکه اصلی اپرا فانتوم (Opera Fantom) با استفاده از پروتکل اجماع لانچسیس (Lachesis) و مبتنی بر DAG ایجاد شده و از قراردادهای هوشمند سازگار با ماشین مجازی اتریوم پشتیبانی میکند و به کاربران فانتوم اجازه میدهد تا قراردادهای هوشمند را در شبکه اجرا کنند. شبکه اصلی فانتوم دارای ویژگیهایی است که آن را برای استفاده از طیف گستردهای از اپلیکیشنها ایده آل میکند.
لیکوئید استیکینگ (Liquid staking): میتوان از ارز دیجیتال FTM، توکن بومی فانتوم، به عنوان ضمانت در دپها استفاده کرد. همه توکنهای دلیگیت شده فانتوم در اکوسیستم به عنوان نقدینگی در جریانید.
اف مینت (fMint): میتوان دهها نوع دارایی مصنوعی، از جمله رمز ارزها، ارزهای ملی کشورها و کالاها را در فانتوم مینت کرد.
اف لند (fLend): داراییهای دیجیتال را میتوان برای ترید کردن و کسب سود و بدون از دست دادن ذخیره FTM خود به کار گرفت، و آنها قرض داد و قرض گرفت.
اف ترید (fTrade): داراییهای دیجیتال مبتنی بر فانتوم را میتوان از همان مبدا کیف پول شخصی معامله کرد، این ویژگی ارائه شده یک صرافی کاملاً غیر متمرکز و به اصطلاح یک بازار ساز خودکار (AMM) ایجاد میکند.
فانتوم سخت تلاش کرده است تا راهحلی عالی برای دیفای و دنیای ترید داراییهای دیجیتال ارائه دهد و البته به لطف فناوری DAG به کار رفته در فانتوم، این پلتفرم از بسیاری دیگر از پلتفرمهای DeFi برتری دارد. فانتوم به خاطر زمان تأیید تراکنش ناچیز که نهایی شدن هر تراکنش در آن در کمتر از ۲ ثانیه اتفاق میافتد و همچنین کارمزدهای پایین شبکه خود انعطاف پذیری بالایی فراهم کرده که از آن حداکثر سود را میبرد.
شبکه فانتوم به دلیل معماری و ماهیت منحصر به فرد، ویژگیهای جذابی دارد که باعث شدند این شبکه و ارز دیجیتال آن، ایدهآل باشد.
امنیت شبکه فانتوم
امنیت بالا را میتوان بهعنوان یکی از مهمترین و البته منحصربهفردترین ویژگیهای موجود در شبکه فانتوم تلقی کرد. این شبکه برای تأمین امنیت خود از اجماع اثبات سهام ویژهای به نام پروتکل Lachesis استفاده میکند. در این پروتکل خبری از مستر نود نیست و تعداد نودها تا حد زیادی افزایش مییابد و تمام آنها بدون مجوز قادر به بهروزرسانی دفتر کل توزیع شده هستند.
تعداد بالای نودها باعث میشود تا نظارت جمعی بر روی این دیتابیس افزایش یابد؛ این پروتکل قطعیت مطلق (Absolute Finality) را ارائه میدهد.
در این شبکه تراکنشها قطعاً غیرقابلبرگشت هستند اما شبکههای دیگر عموماً قطعیت احتمالی یا همان Probabilistic Finality را ارائه میدهند و احتمال کمی برای برگشت تراکنشها وجود دارد.
این تفاوت باعث شده تا امنیت موجود در شبکه فانتوم بسیار بالا باشد.
سازگاری با محیط زیست
شبکه فانتوم بر خلاف اتریوم یا بیتکوین از روش اثبات کار برای تأیید بلاکها استفاده نمیکند که باعث شده هش مورد استفاده برای شبکه چندان زیاد نباشد و میزان مصرف برق و البته آلودگی ناشی از تولید آن کاهش یابد؛ بر همین اساس گفته میشود ارز دیجیتال فانتوم دوستدار محیط زیست است.
سرعت فانتوم
شبکه بلاکچین فانتوم دارای سرعت عمل بسیار زیادی است و سازوکار Lachesis باعث شده تا تأیید و البته ایجاد هر بلاک به مدتزمان اندکی نیاز داشته باشد. مقیاسپذیری آن نیز سبب شده تا سرعت موجود، تقویت شود.
مجموع این موارد باعث شده تا هر بلاک زیر یک ثانیه تشکیل شود. به عبارت سادهتر میتوان گفت در هر ثانیه هزاران تراکنش تأیید میشود چون هر بلاک حاوی هزاران تراکنش است.
مقیاس پذیری فانتوم
مقیاسپذیری همواره یکی از مشکلات مهم برای بلاکچینهای موجود بوده است. در واقع بیشتر بلاکچینهای دنیا توانایی افزایش گستره خود را ندارند و همین باعث میشود تا در صورت افزایش کاربران، با مشکلاتی نظیر ترافیک، کمبود منابع، کاهش سرعت و… مواجه شوند.
این موضوع دقیقاً مانند رایانهای است که اگر همزمان چندین برنامه را با آن باز کنید، سرعت و توانایی آن کاهش مییابد. پروژه فانتوم سعی کرده تا راهکار اساسی برای این موضوع پیاده کند. بر همین اساس بوده که فانتوم بلاکچینهای موجود بر بستر خود را از همدیگر مستقل نموده است.
متنباز بودن فانتوم
یکی از مهمترین مزیتهای موجود در شبکه فانتوم، متنباز بودن آن است. به عبارتی دیگر تمام افراد میتوانند بلاکهای این شبکه و اطلاعات موجود در آن را مشاهده یا آن را بروز رسانی نمایند. به همین جهت بوده که کدهای این پروژه بهصورت متنباز بر روی سایت گیتهاب قرار گرفته است. باید بدانید که مشارکت در این پروژه هم کاملاً آزاد و بدون مجوز است. به عبارتی دیگر هر شخصی میتواند یک نود را اجرایی کند.
انعطافپذیری بالای فانتوم
داشتن سازگاری و البته انعطافپذیری بالا را میتوان بهعنوان یکی از مهمترین و البته حیاتیترین مزیتهایی در نظر گرفت که شبکه فانتوم را متمایز نموده است. در واقع شبکه فانتوم نهتنها با ماشین مجازی اتریوم سازگاری دارد، بلکه خود دارای ماشین مجازی مختص به خود است که نام آن را Fantom Virtual Machine گذاشتهاند.
تیم فانتوم مدتی پیش توانست یک چرخش مهم را انجام دهد و تمام امور مالی غیرمتمرکز را در پلتفرم خود ممکن ساز که نشان از ساختار قدرتمند شبکه فانتوم میدهد. فانتوم همچنین وعده داده است که مجموعهای از قابلیتهای دیفای را بهصورت یکپارچه برای همه کاربران ممکن خواهد ساخت.
بلاک چین سازگار با EVM (ماشین مجازی) فانتوم، به کاربران این امکان را میدهد تا داراییهای دیجیتال را مستقیماً از کیفپول خود صادر کنند، معامله کنند، وام دهند و وام بگیرند. همه این امکانات با کارمزد تقریباً صفر و بهصورت فوری قابل اجراست.
کیف پول ارز فانتوم
در کیفپول رسمی فانتوم با نام fWallet، میتوانید علاوه بر خود ارز دیجیتال فانتوم (FTM)، دیگر توکنهای مبتنی بر شبکه فانتوم را نیز، از جمله؛ fUSD و USDC با خیال راحت ذخیره کنید. شبکه فانتوم به طور کامل با متامسک (Metamask)، لجر (Ledger) و دیگر کیفپولهای موبایل پیشرو، سازگار است.
استیک ارز فانتوم
سهامداران توکن فانتوم FTM در شبکه فانتوم، میتوانند از توکنهای FTM خود در قالب استیک (Stake) برای کسب سود مداوم استفاده کنند. شما در واقع با استیک کردن و یا همان قفل کردن توکنهای FTM خود به امنیت شبکه فانتوم کمک میکنید. این توکنها که به فرایند استیک کردن اختصاص میدهید، در کیف پول شماا قابل مشاهده خواهند بود و هر زمان که بخواهید میتوانید آنها را برداشت کنید.
در فرایند استیک کردن، شما از طریق یک نود (Node) به اعتبارسنجی در شبکه کمک میکنید. به طور فعال در ایمن سازی شبکه FTM نیز نقش خواهید داشت. در همان زمان، توکنهای FTM را به عنوان پاداش استیک به دست میآورید. در نتیجه استیک کردن ارز دیجیتال فانتوم (FTM)، درآمدی ثابت را برای شما به ارمغان میآورد.
فانتوم وعده داده است که از طریق اضافه کردن زیرساختهای پشتیبانی از قراردادهای هوشمند و dAppها ارزش افزودهای ایجاد خواهد کرد، که میتواند به فانتوم، نسبت به پروژههایی مانند IOTA و Nano که با امکان قرارداد هوشمند راهاندازی نشدهاند، برتری دهد. اگرچه آیوتا اکنون یک لایه مجزا دارد که هوشمندسازی را ارائه میدهد. عملکرد خوب توکن IOTA این امید را ایجاد کرده که سرمایهگذاران فانتوم نیز بازدهی خوبی در سرمایه خود مشاهده خواهند کرد.
با توجه به این که ارز دیجیتال بیت کوین، یک ارز دیجیتال کاملا مقیاس پذیر نمی باشد، راه حل هایی متمرکز بر مولفههای مقیاس پذیری، غیرمتمرکز سازی و امنیت، برای آن ارائه شدند. به این مولفه ها، «معضل سه گانه بلاک چین» گفته می شود.
تراکنش هایی مانند انتقال دادهها، مبادلات دارایی و تراکنش ها و پرداخت های روزمره که نیازمند تایید سریع هستند، در پلتفرم هایی مانند بیت کوین که بر غیرمتمرکز سازی و امنیت، متمرکز می باشد، مناسب نیستند. هدف پلتفرم فانتوم، حل این مشکل می باشد. Lanchesis به عنوان ساز و کار اجماع پر سرعت در پلتفرم فانتوم می باشد که امکان مبادلات ارزهای دیجیتال را با سرعتی بی سابقه فراهم کرده است.
این شبکه با استفاده از معماری ماژولار، برای ارزهای دیجیتال امکان شخصی سازی بلاک چینها به همراه ویژگی های متنوع و متناسب با کاربردهای آنها را فراهم کرده است. پروتکل اثبات سهام موجود در شبکه ارز دیجیتال Fantom، امنیت بسیار بالایی را بدون نیاز به رهبری برای تامین امنیت شبکه، ایجاد کرده است.
Lachesis به عنوان مکانیزم اجماع aBFT فانتوم، می تواند نودها یا گرههای بسیار زیادی را در سراسر دنیا، بدون مجوز و در یک محیط باز، مقیاس گذاری کند و غیر متمرکز بودن را در این شبکه ایجاد کند. ارز دیجیتال فانتوم از Delegated Proof of Stake که اجماع اثبات سهام نمایندگی شده می باشد، استفاده نمی کند و در این پلتفرم هیچ مفهومی از Masternode وجود ندارد.
توکن ارز Fantom و کاربردهای آن
توکن اصلی شبکه فانتوم، با عنوان ارز دیجیتال Fantom و با نماد FTM شناخته شده است. این توکن کاربردهایی از جمله مشارکت در مدیریت شبکه، تامین امنیت شبکه از طریق استیکینگ، پرداخت کارمزدهای شبکه و انجام پرداختها دارد.
۱- تامین امنیت شبکه
توکن FTM، اصلی ترین کاربرد خود را که تامین امنیت شبکه است از طریق ساز و کار اثبات سهام انجام می دهد. به این منظور، حداقل 3,175,000 واحد توکن باید توسط ولیدیتورها یا همان نودهای اعتبار سنج، استیک شوند. همچنین استیکرها باید در شبکه، توکن های خود را قفل کنند. نودها و استیکر ها در ازای انجام این خدمات به صورت دوره ای، پاداش کسب می کنند.
این سیستم ضمن سازگاری با محیط زیست، از متمرکز بودن شبکه جلوگیری می کند.
۲- انجام پرداخت ها
توکن FTM برای پرداخت های ارسالی و دریافتی گزینه بسیار مناسبی است، زیرا توان عملیاتی و سرعت در این شبکه بالا و کارمزدهای مربوط به انجام این عملیات، پایین می باشد. به این صورت که انتقال وجه در شبکه فانتوم با کارمزدی کمتر از ۱ دلار و در عرض یک ثانیه انجام می شود.
۳- مدیریت درون زنجیره ای
از آنجایی که اکوسیستم فانتوم، یک اکوسیستم غیرمتمرکز می باشد و بدون لیدر و مجوز است، “مدیریت درون زنجیره ای” در مورد شبکه اقدام به تصمیم گیری می کند. در این روش استیکرهایی که دارای توکن مدیریتی FTM هستند، می توانند تغییرات و اصلاحات را پیشنهاد و سپس به آنها رای دهند.
۴- پرداخت کارمزد های شبکه
توکن FTM، برای کارمزد تراکنش ها، ایجاد شبکههای جدید و حتی استقرار قراردادهای هوشمند، کاربرد دارند. حملات اسپم ها و در نهایت پر شدن دفتر کل با اطلاعات بیهوده و همچنین اختلال در عملکرد در صورتی ایجاد می شود که در یک شبکه ارز دیجیتال، هیچ کارمزدی وجود نداشته باشد. کارمزدها در شبکه فانتوم بسیار ناچیز هستند، اما برای حفاظت از شبکه در برابر حملات لازم و کافی می باشند.
حدود 3,175 میلیارد واحد، میزان حداکثر عرضه توکن FTM می باشد که از این تعداد بیشتر نخواهد شد. از این تعداد تاکنون ۸۰ درصد آن (2.5میلیارد واحد) عرضه شده و مابقی آن به پاداش استیکینگ اختصاص دارد. توزیع تمام پاداش ها و عرضه حداکثر توکن FTM، چنانچه میزان پاداش ها در سطح فعلی باقی بماند، بیش از ۲ سال طول می کشد. توکن FTM برای مبادلات راحت تر، بر استانداردهای مختلفی (استاندارد ERC-20 و استاندارد BEP-2) عرضه شده است.
تاریخچه قیمت توکن FTM
در ژوئن سال 2018، تیم ارز دیجیتال Fantom اقدام به برگزاری عرضه اولیه توکن FTM کرد و طی آن ۴۰ درصد از کل عرضه اولیه با قیمت هر واحد ۰٫۰۴۳۰۶ به فروش رسید و مجموعا ۳۹ میلیون دلار، به توسعه دهندگان از طریق فروش توکنهای FTM رسید.
معماری بی نظیر شبکه فانتوم
همان گونه که اشاره کردیم، معماری شبکه فانتوم ماژولار است. اگر بخواهیم در یککلام مفهوم ماژولار را توضیح دهیم، باید بگوییم که انعطافپذیر است. بخش اصلی در معماری این شبکه، فناوری Lachesis است که در حقیقت لایهای از اجماع تکنولوژیهای بلاکچین میباشد.
این فناوری میتواند به هر نوع دفتر کل توزیع شده یا همان DLT متصل شود. دفتر کل توزیع شده به دیتابیسهای عظیمی گفته میشود که تمام اطلاعات شبکه بر روی آن ذخیره شده و هرکسی میتواند این اطلاعات را بهروزرسانی نماید. البته باید عنوان کنیم که این تغییرات باید زیر نظر نودهای شبکه باشد.
مسئولیت حفظ هماهنگی در بین نودهای لایه Lachesis هم بر عهده شبکه اصلی فانتوم یا همان Fantom’s Opera است. این شبکه در واقع خود محیطی کاملاً متنباز و بدون مجوز است که امنیت و سرعت زیادی دارد. افزون بر این موارد خود این شبکه هم امکان ایجاد برنامههای غیرمتمرکز (DApps) را مقدور میسازد. این قابلیت به کمک همکاری با ماشین مجازی اتریوم یا همان EVM ممکن شده است. این موضوع باعث شده تا استفاده از قراردادهای هوشمند اتریوم نیز در این شبکه فراهم شود.
البته باید عنوان کنیم که خود فانتوم هم یک کیت توسعه نرمافزاری (SDK) را ایجاد کرده که کاملاً متنباز است. این کیت Fantom Virtual Machine یا همان ماشین مجازی فانتوم نامگرفته است. وجود این کیت باعث شده تا شبکه فانتوم بیش از پیش ماژولار و انعطافپذیر باشد.
برای اثبات این موضوع کافی است تصور کنید که شما میتوانید به کمک آن، پروژهها و برنامههای غیرمتمرکز (DApps) خود را بهسادگی ازروی شبکه اتریوم به شبکه فانتوم انتقال دهید. این کار باعث میشود تا از شر کمیسیونهای بالای اتریوم نجات یافته و برنامههای خود را با سرعت بیشتر و کارمزد کمتر، بر روی بلاکچین فانتوم انجام دهید. این در نوع خود یک مزیت منحصر به فرد برای توسعه دهندگان است.
ماهیت ارز دیجیتال Fantom
شبکه بلاکچین فانتوم هم مانند سایر بلاکچینهای دیگر، دارای یک توکن مختص به خود است که به نام فانتوم شناخته میشود. نماد اختصاری این ارز دیجیتال FTM است. این توکن برای طیف زیادی از امور داخل شبکه فانتوم مورداستفاده قرار میگیرد. از جمله این امور میتوان به پرداخت کارمزد، استیک، تأمین امنیت و… اشاره نمود.
از آنجاییکه خود شبکه بلاکچین فانتوم با شبکه اتریوم سازگاری دارد، لذا میتوان گفت که ارز دیجیتال فانتوم هم بر روی شبکه ERC-20 اتریوم عمل میکند. افزون بر این موارد توکن یاد شده با شبکه اسمارت چین بایننس یا همان BEP-2 هم سازگاری دارد. این موضوع باعث میشود تا بتوان از این ارز دیجیتال برای طیف زیادی از امور وابسته در شبکه بایننس نظیر انتقالات درون شبکهای هم استفاده نمود.
همان گونه که اشاره کردیم، ارز دیجیتال FTM، نقش زیادی را بر روی بلاکچین فانتوم ایفا میکند. در واقع این ارز بهعنوان مرکز این شبکه شناخته میشود و به همین دلیل هم کاربردهای مختلفی به خود گرفته است. ما در ادامه برخی از این کاربردها را خدمت شما عزیزان بیان کردهایم.
تأمین امنیت
شاید بتوان مهمترین و البته حیاتیترین وظیفه توکن FTM را تأمین امنیت شبکه دانست. همان گونه عنوان کردیم، تأیید بلاکهای این شبکه از طریق اثبات سهام صورت میگیرد. به همین جهت باید فرایند استیکینگ صورت گیرد تا این پروتکل اجرایی شود. برای این امر باید دستکم 3175000 توکن را استیک نمود تا بهعنوان یک ولیدیتور یا همان نود اعتبارسنج در شبکه مشغول به کار شد.
البته این اعتبارسنجها بهصورت دورهای پاداشهای مختلفی را دریافت میکنند. اما در حالت عادی باید عنوان کنیم که این شیوه از استیک کردن، باعث میشود تا امنیت موجود در شبکه نیز حفظ شود. افزون بر این موارد، زیانی هم برای محیط زیست نخواهد داشت.
مدیریت داخل زنجیره (on-chain governance)
همان گونه که عنوان کردیم، شبکه فانتوم یا همان FTM کاملاً متنباز و غیرمتمرکز است. به عبارتی این شبکه هیچگونه لیدر یا رهبری ندارد. بر این اساس هرگونه اقدامی درون آن به رأیگیری گذاشته میشود.
در این شبکه عموماً استیکرها پیشنهاد یا ایدهای را مطرح میکنند و سایرین میتوانند به آن رأی بدهند. اما برای داشتن حق رأی بایستی تعدادی توکن FTM داشته باشید. به همین جهت است که داشتن ارز دیجیتال فانتوم برای فرایندهای مدیریت درون شبکه نیاز است.
پرداخت کارمزدهای شبکه
اغلب اقداماتی که درون شبکهی فانتوم انجام میشود، دارای کمیسیون و کارمزد مختص به خود است. این کارمزد عموماً توسط توکنهای FTM پرداخت میشود. بهطورکلی اقداماتی همچون ثبت تراکنش، ایجاد بلاکچین تازه، انتقال برنامههای غیرمتمرکز به داخل این شبکه، ثبت قراردادهای هوشمند و… از جمله مواردی است که برای انجام آنها بایستی کارمزد پرداخت کنید.
البته باید عنوان کنیم که این موضوع تنها مختص به شبکه فانتوم نیست، بلکه تمام شبکههای بلاکچینی دارای کارمزد مختص به خود هستند. وجود این کارمزد باعث میشود تا هکرها و اسپمرها از این شبکه دور بمانند و دفتر کل آن با اطلاعات بیهوده پر نشود. لازم به ذکر است که کارمزدهای موجود در شبکه فانتوم به مراتب کمتر از شبکههایی همچون اتریوم میباشد. این موضوع نهتنها باعث دفع اسپمرها شده، بلکه توسعه دهندگان را هم بدان جذب کرده است.
انجام پرداخت
نخستین ارز دیجیتال دنیا یعنی بیتکوین، به عنوان پول مجازی و صرفاً برای هدف پرداختهای مالی ایجاد شد. بعد از آن هم اغلب توکنهایی که در شبکه ایجاد شدند، چنین هدفی را در برنامههای خود داشتهاند. همین مورد هم سبب شده تا بتوانند سادهتر در بین جامعه نفوذ کنند. ارز دیجیتال فانتوم برای این هدف هم بهینه شده است.
این ارز توان عملیاتی بسیار بالایی داشته و میتواند سرعت منحصربهفردی از خود نشان دهد. تراکنشهای این شبکه در زیر یک ثانیه انجام میشود. از طرفی دیگر کارمزدهای انتقال بسیار کمتر از یک دلار است. به همین جهت میتوان گفت که ارز دیجیتال فانتوم گزینهای مناسب برای نقل و انتقال بهجای پول رایج است.
توکنهای شبکه فانتوم
ارز دیجیتال فانتوم محدود است. در حالت کلی تعداد کل توکنهای این شبکه در محدوده 3.175 میلیارد واحد باقی میماند. البته باید عنوان کنیم که از این میزان، حدود 80 درصد (2.5 میلیارد) آن عرضه شده است. 700 میلیون واحد باقیمانده هم به عنوان پاداش برای استیک کنندهها در نظر گرفته شده است.
البته باید عنوان کنیم که اگر تعداد استیک کنندهها و البته پاداش آنها ثابت بماند، انتظار میرود تا تمام توکنهای این ارز دیجیتال در طی دو سال آینده به طور کامل عرضه شود. این موضوع به نوبه خود باعث میشود تا عرضه و تقاضای مناسبی برای آن شکل گیرد.
نکته قابلتوجه در رابطه با این توکنها، استانداردهای مختلف آن میباشد. در حالت کلی این توکن بر پایه سه استاندارد مختلف عرضه شده است. مورد اول توکنهایی بومی نامیده میشود که بر روی شبکه اپرای فانتوم کار میکنند. دسته دوم توکنهایی مبتنی بر استاندارد بلاکچین اختصاصی بایننس یا همان BEP-2 است.
دسته سوم هم مبتنی بر استاندارد شبکه اتریوم یا همان ERC-20 است که نفوذ بالایی در جامعه دارد. وجود این سه استاندارد در بین توکنها سبب شده تا نگهداری و البته مبادله این رمز ارز در بین جامعه بلاکچین بیشتر شود. البته باید عنوان کنیم تفاوتی ندارد که شما توکن با چه استانداردی را خریداری میکنید، چرا که با تغییر شبکه، استاندارد توکن آن هم بهصورت خودکار تغییر میکند.
برای مثال چنانچه شما یک توکن با استاندارد اتریوم خریداری نمایید، چنانچه آن را به کیف پول فانتوم انتقال دهید، بهصورت خودکار به توکن بومی بدل میشود. لذا نیازی به نگرانی در رابطه با خرید یک استاندارد بخصوص نیست.
ماژولار بودن پلتفرم فانتوم باعث می شود تا این پلتفرم از انعطاف پذیری بالایی برخوردار باشد. در واقع توسعه دهندگان این پلتفرم می توانند Dapp های مبتنی بر اتریوم را در مدت زمانی کوتاه به شبکه اصلی Opera فانتوم انتقال داده و این موضوع باعث می شود عملکرد این پلتفرم ارتقا یابد.
2.مقیاس پذیری فانتوم:
به عبارتی می توان گفت شبکه هایی که بر روی پلتفرم فانتوم ساخته می شوند، از دیگر شبکه ها مستقل هستند. این رویکرد باعث شده است عملکرد این ارز دیجیتال تحت تاثیر ازدحام نباشد. در واقع زمانی که تعداد کاربران افزایش می یابد سرعت کل شبکه کاهش نمی یابد. فانتوم با ایجاد بلاکچین اختصاصی برای هر برنامه مشکل مقیاس پذیری را حل می نماید.
3.امنیت فانتوم:
امنیت پلتفرم فانتوم از طریق الگوریتم اجماع مورد استفاده این پلتفرم یعنی PoS تامین می شود. لازم به ذکر است پروتکل Lachesis مورد استفاده در این پلتفرم امنیت شبکه را تامین می نماید.
4.متن باز بودن فانتوم:
همانطور که در ابتدای این مقاله گفتیم پلتفرم ارز دیجیتال فانتوم Open Source یا متن باز است. به عبارتی تیم این پلتفرم بلاک هایی را ایجاد کرده است که هر کسی می تواند از ان استفاده نماید. در واقع تیم بنیان گذار این پلتفرم یک شفافیت بالایی را ارائه داده است.
در حال حاضر، سه نوع توکن FTM وجود دارد که یکی از آنها توکن با استاندارد ERC-20 و دیگری توکن BEP-2 می باشد. برای ذخیره سازی توکن با استاندارد BEP-2 می توانید از کیف پول Binance Chain یا تراست ولت استفاده نمایید. برای ذخیره سازی توکن ERC-20 فانتوم می توانید از کیف پول هایی که قابلیت پشتیبانی از توکن های ERC-20 را دارند، استفاده کنید و به سرمایه گذاری بپردازید. شما می توانید رمز ارز فانتوم را در کیف پول های سخت افزاری، نرم افزاری و یا تحت وب که از این رمز ارز پشتیبانی می کنند، ذخیره کنید.
در این قسمت از مقاله کیف پول های پشتیبان کننده ارز فانتوم را به شما معرفی خواهیم کرد .
1.کیف پول سخت افزاری لجر Ledger و ترزور Trezor
یکی از بهترین مکان ها برای ذخیره فانتوم ، کیف پول های سخت افزاری لجر یا ترزور می باشند. کیف پول های سخت افزاری از تکنیک های رمز گذاری بسیار پیشرفته استفاده می کنند تا وجوه شما را ایمن نگه دارند. کیف پول های سخت افزاری این امکان را به کاربران می دهند که حتی در صورت دزدیده شدن، خراب شدن کیف پول وجوه خود را از طریق یک عبارت Mnemonic بازیابی کنند.
2.کیف پول تراست Trust
کیف پول تراست مورد حمایت Binance است و یکی از محبوب ترین کیف پول ها در میان کاربران و سرمایه گذاران است. این کیف پول مکانی عالی برای ذخیره سازی فانتوم است. کیف پول موبایلی تراست برای سیستم عامل های اندروید و Ios در دسترس است.
3.کیف پول اتمیک Atomic
کیف پول اتمیک یک کیف پول چند پلتفرمی است. این کیف پول با Ios و اندروید سازگار است و همچنین نسخه دستکتاپ این کیف پول موجود می باشد. علاوه بر ارز دیجیتال فانتوم، کیف پول اتمیک از بیش از 300 ارز و توکن های ERC-20 پشتیبانی می کند.
4.کیف پول مای اتر MyEtherWallet
کیف پول مای اتر از جمله کیف پول های تحت وب است. کاربران می توانند تمام توکن های ERC-20 از جمله فانتوم را بدون نیاز به بارگیری هر گونه نرم افزار، در بلاکچین اتریوم ذخیره کرد.
بیاد فانتوم مدل جدیدی برای اجماع در مورد تراکنشها ابداع کرده است که پروتکل «Lachesis» نامیده میشود. در این پروتکل برای رسیدن به ویژگی «تحمل خطای بیزانسی» (BFT) به صورت غیرهمزمان، از الگوریتم مبتنی بر گراف جهتدار غیرمدور استفاده میشود. چهار ویژگی اصلی این پروتکل به صورت زیر است.
ناهمزمانی: شرکتکنندگان این آزادی را دارند که دستورات را در زمانهای دلخواه پردازش کنند.
بدون رهبر: هیچ شرکتکنندهای نقش ویژهای در فرآیند تولید بلاک ندارد.
تحمل خطای بیزانسی: میتواند تا یک سوم کاربران خطاکار در فرآیند تایید تراکنشها را تحمل کند.
نهایی شدن سریع تراکنشها: با توجه ویژگیهای DAG زمان نهایی شدن تراکنشها در این پروتکل بسیار کم و در حد 1 تا 2 ثانیه است.
فانتوم «Lachesis» را به عنوان لایه اجماع ایجاد کرده است که میتواند به سایر لایههای شبکه نیز خدمات خود را ارائه کند. اکوسیستم فانتوم ممکن است در نهایت از چندین لایه بلاک چین تشکیل شود که این پروتکل در هسته آن قرار دارد. اولین لایه اضافه شده به فانتوم پلتفرم قرارداد هوشمند سازگار با اتریوم با نام «Opera» است که در انتهای 2019 معرفی شد.
Opera یک لایه کاربردی است که از الگوریتم اجماع اثبات سهام استفاده میکند و اعتبارسنجی آن توسط لایه «Lachesis» انجام میشود. این پلتفرم دارای تعداد زیادی اپلیکیشن غیرمتمرکز در حوزههای مختلف به خصوص دیفای است که تعداد آن نیز هر روز در حال گسترش است. بسیاری از اپلیکیشنهای غیرمتمرکز مطرح در شبکه اتریوم مانند «SushiSwap» و «Curve» در این شبکه نیز راهاندازی شدهاند و راه برای انتقال سایر اپلیکیشنها نیز بسیار ساده و راحت است.
نحوه اجرای پروتکل Lachesis
هر نود در الگوریتم اجماع Lachesis یک DAG محلی دارد و بلاکهایی از تراکنشهای انجام شده راذخیره میکند. در این الگوریتم به هر یک از بلاکهای تراکنش «بلاک رویداد» (Event block) گفته میشود و هر گره میتواند با دریافت بخشی از تراکنشها آنها را در یک بلاک رویداد جمعآوری کند. تکنولوژی DAG از ترتیب زمانی بین رویدادها برای محاسبه ترتیب نهایی رویدادها به طور مستقل در هر نود استفاده میکند.
هر بلاکی که از آن دو یا سه فریم گذشته باشد به عنوان بلاک تایید شده پذیرفته میشود ولی بلاکهای جدیدتر به عنوان بلاک تایید نشده باقی میمانند. بنابراین اجماع در فانتوم منجر به تولید رویدادهای تایید شده میشود که مجموعه آنها یک بلاک نامیده میشود. بلاکهای تشکیل دهنده زنجیره نهایی نیز از مجوع بلاکهای رویداد محاسبه شده در هر نود حاصل میشود و به همین دلیل سرعت شبکه ارز فانتوم بسیار بالا است.
یک ویژگی جالبی که در الگوریتم اجماع ارز فانتوم وجود دارد این است که برخلاف سایر الگوریتمهای اجماع در این روش گرهها بلاکها را برای یکدیگر ارسال نمیکنند و به جای آن به هماهنگ کردن رویدادها میان نودها میپردازند. در واقع در شبکه ارز دیجیتل فاتوم از مکانیزم شایعهپراکنی استفاده میشود که در آن نودها به جای رای دادن به وضعیت خاصی از شبکه، اطلاعات تراکنشها و رویدادهایی که دریافت کردهاند را با سایر نودها مبادله میکنند.
کارایی بالا با گسترش اپلیکیشنها
یکی از ویژگیهای مثبت استفاده از DAG این است که تراکنشهای مربوط به یک اپلیکیشن باعث افزایش حجم محاسبات شبکه نمیشود. این مساله به این معنی است که با افزایش استفاده از بلاک چین فانتوم مشکلی برای مقیاسپذیری شبکه و کارایی آن پیش نخواهد آمد.
پارامترهای زیادی برای سرمایهگذاری بر روی یک ارز دیجیتال تاثیر گذار هستند و بدون بررسی کامل آنها سرمایهگذاری بر روی یک رمزارز ریسک زیادی خواهد داشت. در بخشهای قبلی در مورد کاربردهای توکن FTM و متغیرهای اقتصادی پروژه مانند تعداد کل توکنها، نحوه آزادسازی و تعداد توکنهای در گردش حرف زدیم. علاوه بر این تکنولوژی و هدف این پروژه را در بخشهای ابتدایی توضیح دادیم.
دو مود هدف پروژه و توکنومیکس آن در واقع اصلیترین متغیرهای تاثیرگذار بر ارزشمندی ارز دیجیتال هستند. پروژه فانتوم هدف خود را ایجاد بستری امن، غیرمتمرکز و مقیاسپذیر برای ایجاد اپلیکیشنهای غیرمتمرکز عنوان کرده است که در طی سالهای گذشته نشان داده است که توانایی رسیدن به این اهداف را دارد. یکی دیگر از اهدافی که برای پروژه فانتوم طراحی شده بود پروژه بزرگ شهر هوشمند بود که در میانه پروژه کم رنگ شد و فعالیت پروژه به سمت حوزه دیفای سوق پیدا کرد.
طبق اطلاعاتی که درسایت معروف «Defillama» قرارداده شده است، در حال حاضر حدود 200 پروژه حوزه دیفای در شبکه فانتوم فعالیت میکنند و میزان ارزش قفل شده در شبکه ۶/۵ میلیارد دلار است. با تقسیم ارزش بازار توکن فانتوم به ارزش قفل شده به عدد جذاب ۰/۵ میرسیم. میتوان زیر یک بودن این عدد را به معنی قابلیت رشد شبکه در کنار سایر پارامترها در نظر گرفت. در حال حاضر در هیچ یک از شبکههای بزرگ مقدار این متریک زیر یک نیست.
سرمایه گذاران ارز Fantom
سرمایهگذاری شرکتهای مطرح و بزرگ در پروژههای ارز دیجیتال میتواند نشانهای از قابلیتهای آن پروژه باشد. بسیاری از شرکتهای سرمایهگذاری خطرپذیر بزرگ بر روی پروژه فانتوم سرمایهگذاری کردهاند که از جمله مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
Alameda Research
Arrington XRP Capital
DHVC
Kosmos Capital
Nirvana Capital
Elysium
فعالیت کاربران
یکی دیگر از عوامل مهم در بررسی یک ارز دیجیتال توجه به پارامترهایی مثل تعداد طرفداران و کاربران پروژه است. هر چه تعداد طرفداران و کاربران یک پروژه بیشتر باشد نشاندهنده توجه عموم مردم به آن پروژه است که میتواند باعث افزایش تقاضا برای توکن پروژه و افزایش قیمت آن شود.
تعداد فالورهای صفحه رسمی رمز ارز فانتوم بیش از 400 هزار نفر و تعداد اعضای آن در ردیت بیش از 35 هزار نفر است. علاوه بر این نمودار تعداد کل آدرسهای ساخته شده بر شبکه روند صعودی خود را علیرغم خروج آندره کرونژ از پروژه حفظ کرده است. این عوامل نشان میدهند که کاربران همچنان به رشد شبکه فانتوم امیدوار هستند.
با در نظر گرفتن تمامی این عوامل میتوان گفت که پروژه ارز دیجیتال فانتوم یکی از ارزهای مستعد رشد در سالهای آتی است و از نظر بنیادی وضعیت مناسبی را نسبت به پروژههای مشابه دارد. طبیعی است که سرمایهگذاری در هر پروژه ارز دیجیتال نیازمند بررسی شخصی است و برای خرید یک ارز دیجیتال حتما نیاز است که تمام جنبههای پروژه مانند وضعیت نموداری آن در نظر گرفته شود.
از سال 2009 و با شروع معرفی رمزارزها و صنعت بلاکچین به صورت جهانی، این صنعت همواره چالشهای جدی تجربه کرده است. همین چالشها و راهحلهای ارائهشده توسط بلاکچینهای جدید، امروزه یکی از اصلیترین دلایل صعود ارزش و بازار ارزهای دیجیتال و توکنها است. یکی از مشکلات بزرگی که در بلاکچین از ابتدای ظهور تا امروز همواره مطرح بوده است، سرعت انجام و تأیید تراکنشها و معاملات است.
بیت کوین به عنوان نخستین بلاکچین نتوانسته است حتی با وجود تغییراتی که از ابتدای وجود خود ایجاد کرده است، ضعف سرعت بسیار پایین تایید و انجام معاملات را پوشش دهد. به همین دلیل است که پروژههایی که بر روی حل چنین مشکلاتی تمرکز میکنند، به سرعت در بازار ارزهای دیجیتال مورد توجه ماینرها، توسعهدهندگان نرمافزار، تریدرها و سایر فعالان بلاکچین قرار میگیرند. شبکه فانتوم نیز بخش اعظمی از اعتبار خود و ارز اختصاصیاش در بازار بینالمللی ارزهای دیجیتال را مدیون همین موضوع است.
پرداختهای روزانه، انتقال داده یا سایر فعالیتهایی که مشاغل با شکلهای امروزی خود با آنها مواجه هستند، نیاز به بستری با سرعت و ایمنی بالای انجام معاملات دارند. فانتوم دقیقا با دستگذاشتن روی همین موضوع توانسته است تا با ارائه بستری سریع و مطمئن برای اجرای قراردادهای هوشمند و معاملات جایگاه مناسبی در میان رقبای خود پیدا کند.
بلاکچین فانتوم با سازوکار اجماعی بسیار سریع Lachesis (که aBFT نامیده میشود)، داراییهای دیجیتال (از جمله ارز دیجیتال فانتوم) و معاملات مربوط به آنها را با سرعت خیرهکنندهای پشتیبانی میکند. این دقیقا همان پیشرفت چشمگیری است که در رقابت با سایر بلاکچینها میتواند چشمها را به سوی خود خیره کند. همچنین نکته مهم در خصوص پروژه فانتوم بر خلاف سایر شبکهها این است که ویژگیهای امنیت و غیرمتمرکزبودن را فدای ویژگی مقیاسپذیری در بلاکچین نمیکند.
تکنولوژی فانتوم
فانتوم از تکنولوژی استفاده میکند که با بلاک چین کمی تفاوت دارد؛ بلاک چین از بلاکهای به ترتیب تایید شده و در کنار هم قرار گرفته بر اساس زمان تشکیل شده، در حالی که فانتوم از DAG برای تولید بلاکها استفاده میکند. ساده و خلاصهاش این است که در DAG بسته شدن هر بلاک به بلاک پیش یا پس از آن وابسته نیست. ساختار اصلی فانتوم دارای پروتکلی با سه لایه مجزاست و هر لایه مسئولیتهای متفاوتی را بر عهده دارد؛ اپرا کور یا لایه اصلی اپرا (Opera Core)، اپرا وار یا لایه افزار اپرا (Opera Ware) و لایه اپلیکیشن، اجزای پروتکل مورد استفاده در اپراچین Fantom هستند که در ادامه به آنها میپردازیم.
لایه اصلی اپرا
این لایه پایینترین لایه در پروتکل فانتوم است و مسئولیت حفظ اجماع بین نودها در پروتکل اجماع مورد استفاده در Fantom را بر عهده دارد. همچنین این قسمت مسئول ایجاد رویدادهای شبکه است و از فناوری DAG برای تایید تراکنشها استفاده میکند تا نودها به لطف آن بتوانند به صورت ناهمزمان (Asynchronous) تراکنشها را پردازش کنند.
تراکنش پردازش شده توسط هر نود در شبکه تقریبا مشابه روشی که هر بلاک چینی تراکنشها را ذخیره میکند نگهداری میشوند، اما با این تفاوت که در فناوری DAG دیگر نیازی نیست که دادهها در تک تک نودها به صورت مجزا ذخیره شوند.
فرآینده ذخیره سازی در فانتوم به صورتی است که شبکه از نوع دیگری نود به نام نود شاهد (Witness node) برای اعتبارسنجی تراکنشها استفاده میکند. این نودهای شاهد مسئول بررسی اعتبار دادههای نگهداری شده توسط گرههای دیگر در سراسر شبکه هستند.
نودهای شاهد برای انتخاب شدن به عنوان اعتبارسنج به روش اجماع اثبات سهام نمایندگی شده (Delegated Proof of Stake) وابسته هستند. در واقع مشابه الگوریتم اجماع اثبات سهام، هر اعتبار سنج نیاز به 1 میلیون ارز دیجیتال فانتوم دارد و میتواند آن را از نودهای دیگر که به اصطلاح توکنهای FTM خود را استیک میکنند قرض بگیرد. نودهایی که به یک اعتبار سنج اعتماد میکنند باید مدت قفل شدن داراییشان را از 1 روز تا 1 سال انتخاب کنند و در ازای آن پاداش رمز ارزی دریافت کنند.
لایه افزار اپرا
لایه افزار اپرا یا OPERA Ware لایه میانی پروتکل است و برای اجرای عملکردهایی بر روی پلتفرم مانند صدور پاداش، پرداخت و ثبت دادهها یا چیزی که فانتوم آن را نوشتن استوری دیتا (Story Data) میخواند، طراحی شده است.
لایه اپلیکیشن اپرا
در بالاترین قسمت لایه اپلیکیشن اپرا قرار دارد که APIهای در دسترس عموم را در خود نگه میدارد تا توسعه دهندگان از آنها برای ارتباط dApp ها با لایه زیرین (OPERA Ware) استفاده کنند. یکی از تعاملات مورد توجهی که در این قسمت شکل میگیرد همان چیزی است که فانتوم از آن به عنوان دادههای داستانی یا “استوری دیتا” یاد میکند.
Story Data روش فانتوم برای ردیابی تمام تراکنشهای گذشته است که میتوان آن را یک مزیت نسبت به پلتفرمی مثل اتریوم دانست؛ چرا که در اتریوم ردیابی تراکنشهای گذشته تنها به صورت محدود ممکن است. در Fantom اما هر تراکنش و قرارداد هوشمندی یک قطعه کوچک از دادهها را به عنوان استوری دیتا ذخیره میکند که بعدا از آنها برای ردیابی تراکنشها استفاده میشود. این عمل در بخشهای خاصی که ذخیره سوابق طولانی و نامحدود اطلاعات ضروری است، مانند مدیریت زنجیره تامین یا اطلاعات پزشکی، بسیار ارزشمند تلقی میشود.
الگوریتم اجماع در فانتوم
فانتوم از الگوریتم اجماع لاکسیس (Lachesis) مبتنی بر DAG استفاده میکند. این همان فناوری است که گفتیم فانتوم را با سایر بلاک چینها متفاوت میکند و به سیستم شایعه پراکنی معروف است. این الگوریتم اجماع یک روش اجماع بدون رهبر است که در عین حال قادر به تحمل خطا بیزانسی ناهمزمان (aBFT) و خطا بیزانسی عملی (pBFT)، کلاسیک و ناکاموتو است؛ این نوع خطاها وقتی اتفاق میافتند که نودهایی در شبکه تصمیم به خرابکاری بگیرند و با انجام عملیاتهایی در شبکه موافقت نکنند.
در اجماع Lachesis، هر اپلیکیشنی، صرف نظر از زبان برنامه نویسی مورد استفاده، میتواند به شبکه ارائه شود. بنابراین، توسعه دهندگانی که الگوریتم لاکسیس را با ویژگی مدیریت و تحمل خطاها (State Machine Replication) در فانتنوم تجهیز میکنند، این امکان را دارند تا روی ارتقا و لاجیک اپلیکیشنها هم به طور همزمان تمرکز کنند.
در کل، Lachesis تضمین میکند که همه دستورات یکسان به ترتیب یکسان پردازش میشوند، در حالی که چنین قابلیتی از طریق استفاده از اجماع مبتنی بر DAG و قادر به تحمل خطای بیزانسی و همچنین استفاده از شبکه همتا به همتا ممکن شده است.
تحمل خطای بیزانسی در ارز دیجیتال FTM
تحمل خطای بیزانسی ناهمزمان (aBFT) یا Asynchronous Byzantine Fault Tolerance بالاترین استانداردی است که در حال حاضر در الگوریتمهای اجماع موجود است. این روش به طور موثر مشکل رابطه سه گانه مقیاس پذیری، تمرکز زدایی و امنیت را حل کرده است که به سهگانه بلاک چین (Blockchain trilemma) معروف هستند.
در حالی که تنها دو مورد از این سه گانه میتوانستند به طور همزمان در یک الگوریتم اجماع گنجانده شوند، در واقع، پروتکل اجماع aBFT همانطور که در فانتوم هم پیاده سازی شده است، حداکثر تمرکز زدایی، مقیاس پذیری بالا و امنیت را همزمان امکان پذیر میکند.
در یک شبکه aBFT، گرهها میتوانند به طور مستقل به اجماع برسند و نیازی به تبادل بلاکهای نهایی شده ندارند. این امر مکانیسمهای اجماع aBFT را کاملاً بیرهبر و غیر متمرکز میسازد، و امنیت را افزایش میدهد، چرا که هیچ نیازی به نوبت گردانی (مانند روش اثبات سهام) و یا اثبات کار در آن وجود ندارد.
علاوه بر انعطافپذیری ویژه شبکهها با این روش، تحمل حملات دیداس (DDoS) یا حملاتی که ناشی از اعمال ترافیک غیر واقعی به شبکه به صورت همزمان و از نقاط مختلف هستند، بالاتر رفته و همچنین با کاهش تأخیر تایید تراکنش، شبکه سریعتری فراهم میکند. در نهایت، با حذف ارتباطات بیش از حد میان نودها، عاملی برای محدود کردن تعداد گرههای شرکتکننده وجود ندارد و شبکههای aBFT امکان مقیاسپذیری و عدم تمرکز بیشتری را نسبت به سایر رقبا فراهم میکنند.
در الگوریتم اجماع لاکیسس (Lachesis) هر نود برای خود یک DAG محلی دارد که حاوی بلاکهایی از تراکنشهاست. هر بلاک، بلاک رویداد (event block) نامیده میشود و هر نود میتواند تراکنشهایی را دریافت کرده و آنها را در یک بلاک رویداد دسته بندی کند. DAG میتواند از رابطه ما قبل وقوع (happens-before) بین رویدادها استفاده کند؛ این نوع رابطه سازی نوعی ترتیب بندی رویدادها بر اساس رابطه یک جفت رویداد است که به ویژه در سیستم های توزیع ناهمزمان مثل فناوری مورد استفاده در فانتوم کاربرد دارد و برای محاسبه ترتیب نهایی رویدادها به طور مستقل در هر نود استفاده میشود. پس از انجام این مرحله، بلاکهای رویداد به بلاکهای تایید شده و تایید نشده تقسیم میشوند. هر بلاکی که از آن دو یا سه فریم گذشته باشد تایید شده در نظر گرفته میشود، در حالی که بلاکهای جدید تایید نشده باقی میمانند.
اجماع در اپراچین فانتوم به تولید دسته رویدادهایی تایید شده منجر میشود که مجموعا یک بلاک نامیده میشوند. بلاکهای تشکیل دهنده زنجیره نهایی متشکل از بلاکهای رویداد هستند که به طور مستقل در هر نود محاسبه شدند و همین باعث میشود که سرعت شبکه بسیار برود.
نکته قابل توجه این است که برخلاف سایر مکانیسمهای اجماع، نودهای Lachesis بلاکها را برای یکدیگر ارسال نمیکنند و در عوض بر همگام سازی رویدادها بین نودها تمرکز میکنند. به جای رای دادن به وضعیتی مشخص در شبکه، نودها به طور دورهای اطلاعات رویدادها و تراکنشهایی را که دریافت کردهاند با همتایان خود مبادله میکنند و در واقع این دلیل معروفیت این روش اجماع به عنوان یک سیستم شایعه پراکنی است.
همچنین، اجماع لاکسیس از رویدادهای جدید در انتخابات در زمان حال و در جریان استفاده نمیکند؛ در عوض، از رویدادهای جدید برای رأی دادن به رویدادها در دو یا سه انتخابات قبلی و یا حتی ماقبل آن به طور همزمان استفاده میشود. این روش منجر به شکل گیری تعداد کمتری از پیامهای توافق و اجماع در شبکه شده و از یک دسته رویداد در انتخابات مختلف مجددا استفاده میشود. در نتیجه، زمان کمتری برای نهایی شدن یا فینالاتی بلاکها تلف میشود و سرعت شبکه بالا میرود.
استیک دگ StakeDag در فانتوم
استیک دگ (StakeDag) یک نوآوری است که از سهام شرکت کنندگان به عنوان قدرت اعتبارسنجی برای دستیابی به BFT عملی در یک سیستم ناهمزمان بدون رهبر استفاده میکند. پروتکل StakeDag گسترش دهنده پروتکل Lachesis است و با تخصیص لایه در DAG، دستیابی به اجماع سریع با ترتیب مطمئنتر بلاکهای رویداد نهایی را تسهیل میکند.
از مزایای StakeDag میتوان منصفانه بودن را نام برد زیرا هر نود شانس مساوی برای ایجاد یک بلاک رویداد جدید و دریافت پاداش به صورت ارز دیجیتال فانتوم را دارد. بعلاوه، این روش آسیب پذیری کمتری نسبت به روشهای اجماع PoW، PoS و dPoS دارد.
تیم ارز دیجیتال فانتوم
تیم پشتیبان Fantom از همان روزهای ابتدایی دست خوش تغییراتی بوده و تیم فنی نهایی آن متشکل از 12 توسعه دهنده پلتفرم است. همچنین تعدادی پرسنل مدیریت، اعضای جامعه، بازاریابها، و گردانندگان بخشهای مختلف هم به عنوان تیم فانتوم فعالیت میکنند.
بنیانگذار Fantom دکتر آن بیانگی (Ahn Byung Ik) است. او مدرک دکتری در علوم کامپیوتر دارد و همچنین رئیس انجمن فناوری مواد غذایی کره است. دکتر آن یکی از نویسندگان مجله فورچون است که مقالات او بارها در رسانههای تجاری مهم کره جنوبی منتشر شده است. او پیش از این بنیانگذار پلتفرم فناوری غذایی SikSin بود که بسیار مشابه Yelp (وب سایت و اپلیکیشن مربوط به جمع آوری دادهها و نظرات کاربران در رابطه با صنایع غذایی و رستورانها در آمریکا) است. این پلتفرم ماهانه بیش از 22 میلیون بازدید دارد و اپلیکیشن موبایل آن بیش از 3.5 میلیون بار دانلود شده است. با این حال او در حال حاضر دیگر با فانتوم ارتباط ندارد و حتی پروفایل لینکدین او هیچ اشارهای به ارتباط قبلیاش با این پروژه نکرده است.
مایکل کنگ (Michael Kong) به عنوان یک توسعه دهنده قراردادهای هوشمند، چندین سال تجربه در حوزه بلاک چین دارد و اکنون مدیر عامل و مدیر ارشد اطلاعات در فانتوم است. او قبل از پیوستن به فانتوم، مدیر ارشد فناوری به عنوان انکوباتور بلاک چین در Block8 و همچنین یکی از اولین دیکامپایلرهای Solidity فعالیت کرده است. همچنین وی یکی از اولین کسانی بوده که در مورد آسیب پذیری در قراردادهای هوشمند بررسی انجام داده است.
از سویی حضور آندره کرونیه (Andre Cronje)، متخصص DeFi و کسی به عنوان توسعه دهنده یرن فایننس (Yearn Finance) شناخته میشود، در Fantom بسیار قابل توجه است. در کل، تیم فانتوم متشکل از اعضای بسیار موفق، باانگیزه و باتجربه از رشتههای مختلف از جمله امور مالی، رمزنگاری، توسعه تجارت، نرم افزار و معماری نرم افزار و سایر رشتههای مرتبط است.
فانتوم Fantom اولین و محبوبترین ارز دیجیتال است که در جهان معرفی شد. مزیت اصلی فانتوم این است که هیچکس مالک آن نیست یا آنرا کنترل نمی کند و همه می توانند در آن مشارکت کنند.
* خرید فانتوم
اگر قصد خرید فانتوم را دارید می توانید با کلیک به دکمه ی زیر درخواست خود را ثبت کنید.
تکمیل مراحل احراز هویت ( تکمیل پروفایل شخصی ، ارسال مدارک ، تایید تلفن ثابت ، ثبت شماره حساب بانکی )
تایید احراز هویت شما توسط بخش پشتیبانی سایت Exhadi
پر کردن فرم فروش Fantom
ارسال ارز Fantom فروشی خود به شماره حساب Fantom معرفی شده سایت ما
ثبت کردن هش تراکنش tx id ارز Fantom خود
تایید تراکنش ارسالی Fantom فروشی شما توسط بخش پشتیبانی سایت ما
شارژ موجودی کیف پول ریالی حساب کاربری شما
ثبت درخواست برداشت ریالی به حساب بانکی خود
واریز سریع مبلغ درخواست برداشت ریالی شما به حساب بانکی تان
سایت آی ایکس هادی مطمئن ترین سایت خرید فانتوم ، امکان خرید فانتوم با کمترین کارمزد را فراهم کرده است . علاوه بر سایت کاربران محترم می توانند از اپلیکیشن آی ایکس هادی بعنوان بهترین اپلیکیشن خرید و فروش فانتوم استفاده کنند. برای شروع خرید و فروش فانتوم همین حالا می توانید سفارش خود را در سایت آنلاین آی ایکس هادی ثبت نمایید .
پیوستن به کانال تلگرام سایت Exhadi – با کلیک به لینک زیر :
ارزش فانتوم هم مانند پول کشورها، نوسان دارد اما این ارزش توسط افراد یا گروه مشخصی تعیین نمیشود، بلکه عرضه و تقاضا عامل اصلی است که ارزش و قیمت فانتوم را به شکل صعودی یا نزولی هدایت میکنند.